Kediler sıvı, katı veya yumuşak gıdalar ile beslenebilen ve gıdaları dişleri vasıtasıyla öğütebilen memeli canlılardır. Günlük beslenmelerinde etten peynire, katı gıdalardan ekmeğe kadar birçok farklı gıda çeşidi ile beslenme imkanları bulunmaktadır. Genel olarak da kuru ve yaş mama tercihi yapılırken, bu mamalar ağız ve dişte birikme oluşturacağı için dişleri fırçalama ve ağız bakım ihtiyacı doğar.
Kedilerin dişinin fırçalanması, kendi başlarına yapabilecekleri ve tamamlayabilecekleri bir işlem olmadığı için kedi sahiplerinin bu görevi üstlenmesi ve evcil dostunun ağız bakımına özen göstermesi gerekir. Sevimli, cana yakın, oyuncu ve sağlıklı kediler için tüm vücut bakımı kadar ağız bakımına da özen göstermek gerçekten önemlidir. Çünkü evcil hayvan sahiplerinin en fazla ihmal ettiği noktalardan birisi ağız ve diş bakımı olarak bilinmektedir.
Peki, kedi dişi nasıl fırçalanır? Önce nedenini sonra da nasıl fırçalamanız gerektiğini anlatalım.

Kedi Dişi Neden Fırçalanmalıdır?
Kedilerin dişinin fırçalanması gerekliliği, veterinerler tarafından da özen ile üzerinde durulan bir konudur. Çünkü kediler vücutlarının neredeyse her noktasını yalayarak ve kendi temizlik sistemleri ile temizleyip hijyeninize etse de ağız bakımını kendi imkanları ile yapma fırsatına sahip değildirler. Dişler arasında ağzın iç kısımlarında damakta veya diş etlerinde kalabilecek birçok bakteri, gıda artığı ve oluşan birikintiler dişlerin çürümesi, ağrı yapması ve özellikle istenmeyen ağız kokusu gibi problemler ortaya çıkarabilir.
Kedilerde dişler düzenli bir şekilde fırçalanırsa, vücudun tüm sağlığını koruyacak şekilde önemli bir etki elde edebilir. Bir pratik haline getirilen ağız bakımı, kedinizin hayatında birçok önemli fayda sağlarken; uzun vadede de ağız sağlığının korunmasını ve birçok hastalığın ağız ve solunum yolu ile bulaşmasının engellenmesini sağlar. Özellikle de fiziki açıdan ve estetik açıdan ağız bakımı kedinizin görünüşünü ve güzelliğini korumak için önemlidir.
Kediler katı veya yumuşak gıdalar ile beslenirken zaman içerisinde tükettikleri mama ve yiyecekler ağız içerisinde dişler arasında birikebilir ve bu istenmeyen etkileri oluşturabilir. Örnek olarak dişlerde oluşan bakteri plakları bir zaman sonrasında diş taşları oluşmasına neden olabilir. Diş taşları ve biriken bakteriler ise diş etlerinde ve diş köklerinde çürüme oluşturabileceği gibi kedinizin sağlığının genel olarak bozulmasına ve ağzında istenmeyen çok kötü bir kokuya neden olabilir.
Kedilerde düzenli diş bakımı ve diş fırçalama diş sağlığını desteklerken, diş etlerindeki çürümeler, kanamalar, apseler, diş kırılmaları ve diş dezenformasyonlarının engellenmesini sağlar. Üstelik fırçalama sürecinde ağız rahatsızlıkları rahatlıkla fark edilebilir ve erken dönemde tedavileri başlatılarak ağızdaki diş kayıpları ve estetiği bozacak problemler kolaylıkla engellenebilir. Kokusuz ve bakterilerden uzak bir ağız ve diş yapısı için fırçalama gerçekten en önemli hijyen etkinliğidir.
Sadece dişler, diş etleri ve diş kökleri değil ağız içerisinde birçok farklı sorun hijyen kurallarına uyulmadığında ortaya çıkar. Kediler ağız ve diş fırçalama işlemlerini kendileri sağlayamayacakları için siz ağız hijyeni üzerinde durmak ve diş fırçalama işlemini yapmazsanız bir süre sonrasında ağız içerisinde ağrılar, yaralar ve diş kayıpları oluşabilir. Ancak diş fırçalama sayesinde hem bu sıkıntıların önüne geçebilir hem de yaşanan sıkıntıları erken fark ederek veteriner desteği alabilirsiniz.

Kedi Dişi Fırçalamak İçin Neler Gerekir?
Veteriner desteği ile birlikte kedilerde ağız ve diş sağlığı oluşturabilmek için yapılan ilk muayene sonrasında sizlere ihtiyaç duyacağınız malzemeler listesi sağlanır. Kliniğimizde de temin edebileceğiniz bu malzemeler, özenli bir şekilde seçildikten sonra diş sağlığını koruyacak şekilde diş fırçalama işlemleri başlatılabilir. Bu noktada özellikle insanlar ya da köpekler gibi diğer hayvanlar için üretilmiş diş temizleyici kimyasallar, diş macunları, fırçalar ve malzemelerin kediler için asla uygun olmayacağı üzerinde durmak gerekir.
Kedilerin ağız ve diş sağlığını koruyacak şekilde geliştirilmiş malzemeler ve dezenfeksiyon ürünleri tamamen onların anatomik yapısına ve bünyesine uygun bir şekilde seçilerek tasarlanmaktadır. Özel diş macunları ve diş fırçaları veteriner tarafından tavsiye edilirken, fırçalama sırasında diş macununu yutmaları ya da diş fırçasını ısırmaları gibi noktalarda kendilerine zarar verecek bir durum ile karşılaşılmaz. Özel geliştirilen fırçalar ise kedi ağız yapısı ile uyum sağlarken, fırçalamayı daha kolay bir hale getirir ve kedi sahipleri için kolaylık sağlar.

Kedilerde Dişler Nasıl Fırçalanmalıdır?
Gereken malzemeler elde edilerek kedi diş sağlığı için fırçalama işlemi yapılmadan önce ilk fırçalamanın veteriner tarafından yapılması ve bu konuda doğru işlemin nasıl yapıldığının dikkat ile öğrenilmesi büyük fayda sağlar. Çünkü her kedi yaşına, cinsine, genel sağlık durumuna, sabırlı oluşuna veya hassasiyetlerine göre farklılık ortaya koyar. Bazı kediler çok aşırı derecede sakin bir şekilde dişlerinin fırçalanmasından hoşlanırken, bazı kediler ise bu durumdan hiç hoşlanmadan fırçalama işlemini çok daha zor bir hale getirebilir.
Kedi dişi fırçalama için öncelikle kedinizin kendini sakin hissedeceği ve ona nazik bir şekilde yaklaşarak iletişim kurabileceğiniz bir alan seçmeniz gerekir. Genellikle bu alan ev içerisinde kedinizin oyun oynamaktan ve dinlenmekten en fazla hoşlandığı alan olabilir. Fırçalamaya direk bir şekilde başlamak yerine fırça ve malzemeler ile öncelikle ağzına dokunarak fırçaya alışmasını ve yabancı hissetmemesini sağlamanız önemlidir. Doğru seçilmiş bir fırça ve macun sayesinde yumuşak kıllı bir kullanım elde edilirken, ağız tırtıkları kolaylıkla temizlenebilir ve kullanılan macun sayesinde tavuk, kuzu eti deniz ürünleri gibi tüm artıklar kolaylıkla temizlenir.
Günümüzde kullanılan bazı diş macunları içeriğinde özellikle kedi mamalarına benzer bir lezzet bulundurduğu için kediler daha kolay alışabilmektedir. Yavaş ve sabırlı bir süreç ile birlikte öncelikle parmağın kullanılması ve diş etlerine hafif masaj yapılması ile kedinin ağzını daha kolay açması ve fırçayı kabullenmesi sağlanır. Sonrasında fırça kullanılarak az miktarda macun ile dişler nazikçe fırçalanır. Yavaş bir fırçalama işlemi ile birkaç dakika hijyen sağlandıktan sonra hafif bir çalkalama ile macunun ağzından uzaklaştırılması ve işlemin tamamlanması mümkündür.
Genellikle kediler diş fırçalama sonrasında stres ve sinir yaşadığı için bu süreci kolay atlatmak adına ödül mamaları kullanabilir, ona oyun ve oyuncak sunarak rahatlatabilir ve bu işleme daha kolay alışmasını da sağlayabilirsiniz. Kedilerde diş fırçalama özellikle yavruluk döneminde başlarsa, yetişkinlikte daha kolay bir fırçalama avantajı elde edilebilir. Fırçalama ortalama olarak haftada birkaç kez yapılmalı ve ağız sağlığı bu şekilde düzenli olarak korunmalıdır.
Kedinizin dişini fırçalamaktan kaçındığı ve aşırı derecede rahatsız olduğu durumlarda veteriner desteği ile bu konuda alışmasına yardımcı olmak için daha doğru malzeme seçimleri ve yöntemler elde etmeniz mümkün olacaktır. Genellikle bu rutinin elde edilmesi özellikle yavruluk döneminde 2 ay gibi bir süre alırken, yetişkinlikte kısmen daha zor olabilir. İlk etapta daha profesyonel bir yaklaşım ile kolaylık sağlamak açısından da GomVet Veteriner Kliniği’miz üzerinden destek alınarak tüm aşamalar kolaylaştırılabilir.
Bilgi Notu → İçeriğin hazırlanmasında GomVet Veteriner Hekimleri katkı sunmuştur. Blog sayfasında yer alan içerikler bilgilendirme amaçlı olarak yayın tarihindeki bilimsel veriler ışığında hazırlanmıştır. Evcil dostunuzun sağlığına ilişkin sorularınız, teşhis ve tedavi işlemleriniz için mutlaka bir veteriner hekime başvurunuz.