Soğuk algınlığı olarak ifade ettiğimiz grip veya nezle gibi hastalıklar insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da görülebilen rahatsızlıklardır. Özellikle evlerde kedilerde ve köpeklerde bu tip hastalıklar sıklıkla görülebilirken, bu hastalıkların mutlak bir şekilde veteriner kontrolü ile tedavi edilmesi gerekir. Doğal olarak da birçok kişinin aklına bu gibi durumlarda kedi gribinin insana geçip geçmeyeceği sorusu bulunmaktadır.
İlk olarak kedi gribi insana bulaşır mı sorusunu yanıtlayacak sonrasında ise kedi gribi belirtileri ve tedavisini ele alacağız. Hazırsanız başlayalım.

Kedi Gribi İnsana Geçer Mi?
Kedilerde yaşayan virüslerin bulaş hızı fazla olsa da, bunlar kedi vücudunda yaşamaya uygundur ve insanlara bulaşarak grip hastalığına neden olmaz.
Grip bulaşıcı bir virüs kaynaklı olarak canlılar arasında geçiş gerçekleştirebilen bir hastalık türüdür. Ancak grip mikrobunun bir canlıda hastalık oluşturabilmesi için o canlının metabolizmasına uygun bir yapıda yani varyasyonda olması gerekir.
Kedi gribi oluşturan virüs çok hızlı bir şekilde kediler arasında yayılırken; özellikle aynı evde birden fazla kedi yaşıyorsa, birbirleri arasında hastalık bulaştırmaları çok büyük bir ihtimaldir. Bu neden ile genellikle veteriner kontrollerinde de ifade edileceği şekilde evde birden fazla kedi bulunuyorsa, en az biri grip olduğunda mutlaka diğerlerinden uzaklaştırılıp iyileşene kadar ayrı bir şekilde beslenmesi ve bakımının yapılması gerekir.
Konu grip gibi çabuk bulaşan ve rahatsız edici bir hastalık olunca bu virüsün insanlara bulaşma riski elbette merak edilebilmektedir. Çünkü özellikle bazı hastalıklar zoonotik olarak ifade edilirken, hayvandan insana bulaşan nitelikleri yer alır. Örneğin; Salmonella veya tırmık hastalığı kediden insana bulaşabilen hastalıklar olsa da kedilerde virüs kaynaklı bir şekilde gelişen grip insanlara bulaşmamaktadır.
Nezle yine bir soğuk algınlığı hastalık türü olmak ile birlikte grip ile benzer bir yapıya sahiptir ve solunum yollarında yaygın bir şekilde virüsler kaynaklı olarak ortaya çıkar. Ancak bazen kedilerde parazitlerin bulaştırdığı grip kaynaklı hastalıklar da görülmektedir. Yine de faktör ne olursa olsun grip ve nezle gibi hastalıklar kedilerde seyrettikten sonra virüs kedinin metabolizmasına ve solunum sistemine göre kendini değiştirdiği için bu virüs insanlara bulaştığında benzer hastalıklara neden olmaz.

Kedi Gribi Nedenleri ve Belirtileri
Kedilerde grip gibi soğuk algınlığı rahatsızlıklarına neden olan virüsler özellikle kediler arasında burun salgısı, göz akıntıları ve salya bulaşması ile kolaylıkla geçiş gerçekleştirebilir. Aynı ev içerisinde veya açık dünyada kedilerin birbirine temas etmesi ve bu sırada hapşırma gibi eylemler gerçekleşmesi ile kolaylıkla virüs ortama yayılır ve başka bir vücuda geçiş gerçekleştirir. Aynı tepki ev ortamındaki kedilerde de yaşanırken, hapşırma ile havaya yayılan virüsler insana bulaşarak grip gibi bir hastalık oluşturmaz.
Kedi sahiplerinin kedi gribi gibi bir problem ile karşılaştığında kedilerine temas etmesi, onun bakımını üstlenip temizlik ile ilgilenmesi gibi durumlarda hastalık bulaşmasa da genel hijyen açısından özen göstermek önemlidir. Çünkü özellikle grip sırasında karşılaşacak aşağıda sayılan belirtiler mutlak bir şekilde veteriner kliniğine başvuru gerçekleştirilmesi gerektiğini ve hastalığın oluştuğunu ifade edebilir.
- Grip enfeksiyonu ile birlikte nezle belirtisi
- Sıklıkla hapşırma ve öksürük
- Burunda tıkanıklık ve burun akıntıları gibi rahatsızlıklar
- Aşırı salya akıntısı
- Ateş yükselmesi
- Kısa süreli iştah kaybı
- Gözlerde akıntı
- Nadir olarak ağız ve burun ülserleri ile ses kısılması

Kedi Gribi Tedavisi
Grip virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için ilaç yerine daha çok bakım ve dinlenme gibi yöntemler ile tedavi edilir. Aynı durum kedilerde de benzer bir şekilde seyrederken grip belirtileri sonrasında veteriner hekimlere başvuru yapıldığında bazı kan testleri ve genel inceleme sağlanır. Kedilerde gribi iyileştirebilecek bazı antibiyotikler de yer alırken, bu ilaçlar reçete vasıtasıyla size teslim edilir ve evde dinlenme ve beslenme desteği ile bir tedavi oluşturmanız gerekebilir.
Kedilerin temiz bir ortamda ve evdeki diğer evcil hayvanlardan izole bir şekilde iyice dinlenmesi, hastalığın kendiliğinden geçmesini sağlayabilen bir durumdur. Kısa süreli bir şekilde karşılaşılan iştahsızlık sürecinde bazen su tüketimi dahi azalırken, su tüketmesi için onu daha fazla teşvik etmeniz büyük fayda sağlar. Hatta kediler bu süreçte daha zor koku almaya başlarken, kuru mama tüketmektense veteriner tavsiyesi ile daha sık yaş mama tüketmesini de sağlayabilirsiniz. Belirtiler ile birlikte kliniğe başvurulduğu gibi tedavi sürecinde ve sonrasında genel bir takip ve inceleme açısından da GomVet Veteriner Kliniği’mizden hizmet talep edilebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
- Kedi Gribi İnsanlarda Zarar Oluşturur Mu?
Kedilerin birden fazla olduğu ortamlarda grip bulaşma ihtimali yüksek olsa da hiçbir eşya veya ortamdan insanlara kedi gribi bulaşma riski bulunmaz.
- Ev Kedileri İnsanlara Hastalık Bulaştırabilir Mi?
Evcil hayvanlar değişen hastalıklar taşıyabilmek ile birlikte bazı zoonotik hastalıklar insanlara da bulaşabilmektedir.
- Kedilerde Grip Kaç Gün Sürer?
Kedilerde gribin iyileşme seyri ortalama 1 hafta ile 10 gün arasında devam etmektedir.
Bilgi Notu → İçeriğin hazırlanmasında GomVet Veteriner Hekimleri katkı sunmuştur. Blog sayfasında yer alan içerikler bilgilendirme amaçlı olarak yayın tarihindeki bilimsel veriler ışığında hazırlanmıştır. Evcil dostunuzun sağlığına ilişkin sorularınız, teşhis ve tedavi işlemleriniz için mutlaka bir veteriner hekime başvurunuz.