Kan, standart koşullarda içerisinde belirli mineralleri, vitaminleri ve elementleri bulundurabilen bir yapıya sahiptir. İçeriğindeki her ayrıntı ise vücutta belirli değerlerin takip edilmesini, tespit edilmesini ve anlamlandırılmasını sağlamaktadır. Genellikle de sağlık alanında kan testleri yapılması birçok hastalıkta teşhis için önemlidir. Veterinerlikte de kedi kan tahlili birçok hastalığın teşhis ve tanısında en çok kullanılan tetkik yöntemlerinden biridir.
Akla gelebilecek birçok farklı hastalık endişesi ile birlikte veteriner kliniklerine başvurulduğunda veteriner hekimler genellikle kedi kan tahlili incelemeleri talebi gerçekleştirir. Bu tahliller sonucunda hemogram değerleri, hematokrit değerleri, hemoglobin ölçümleri, eritrosit ölçümleri, lökosit sayısı, trombosit sayısı ve kanda birçok değerin ölçümü yapılır. Ortaya çıkan değerlerin her biri kedinizin sağlıklı veya herhangi bir hastalıktan mustarip olduğunu rahatlıkla ortaya koyabilir.

Kedi Kan Tahlili Ne Zaman Yapılmalı?
Veteriner muayenelerinde kedi kan tahlili hiçbir hastalık şüphesi bulunmasa dahi değerleri gözden geçirmek ve genel bir kontrol gerçekleştirmek için dahi talep edilebilir. Elbette bunun yanında da örnek olarak diyabet endişesi bulunduğunda, kanda enfeksiyon riski yer aldığında veya bazı hastalıkların takibinde düzenli bir şekilde de talep edilebilir. Bu taleplerin tümünde de öncelikle belirli aşamaların tamamlanması ve sonrasında kan tahlili talebi bulunması gerekir.
Herhangi bir klinik başvurusunda veteriner hekim öncelikle kedinizin fiziki muayenesini tamamlar. Muayene ile birlikte kedinizin yaşı, cinsi, cinsiyeti, ırkı, kilosu, genel sağlık durumu ve hastalık öyküleri gibi tüm bilgiler dinlendikten sonra daha detaylı tetkikler gerekebilir. Bu noktada en temel ve açıklayıcı tetkikler arasında kedi kan tahlili yer alabilmektedir. Tahlil sonucunda da tüm değerler kontrolden geçirilerek; hastalık tanıları konulabilir, tedaviler başlatılabilir ve hastalıklar takip edilebilir.

Kedi Kan Tahlili Referans Değerleri
Kan tahlillerinin yapılması sonrasında veteriner hekimler ortaya çıkan sonuçlarda belirli referans değerler üzerinde dururlar. Çünkü kedi kan tahlili ile birlikte elde edilen sonuçlar bu referans değerler arasında bulunduğunda, kedinizin sağlıklı olduğu ifade edilebileceği gibi referans değerin altı veya üstü bir sorun olduğuna işaret edebilir. Sağlıklı bir kedide yapılan tahlillerde kan değerleri ortalama olarak bu referanslar arasında yer alır. Referanslar tahlili gerçekleştiren cihazlarda alt ve üst limit olarak girilmiştir ve sonuçların bu limitlere göre belirlenmesi ile cihazlar raporlama sağlar.
Kedi kan tahlili sonucunda elde edilen referans değerleri birçok farklı ölçüme göre değişiklik gösterebilir. Bazı referans değerler aşağıdaki ölçümlere göre net bir şekilde de ifade edilebilir.
- Kedilerde kan hücre miktarının tüm kan miktarına oranını ifade eden hematokrit için referans değer 30 ile 44 arasındadır.
- Kırmızı kan hücreleri proteinini ifade eden hemoglobin 9.50-15 değerleri arasında olmalıdır.
- Kırmızı kan hücresi değerini ifade eden eritrosit kedilerde 5-10 arasında olabilir.
- Beyaz kan hücresi rakamını ifade eden lökosit ise kedilerde 6-11 arasında görülebilir.
- Trombosit sayısı ise kedilerde 150-600 aralığında görülebilir.
- Kedilerde kan biyokimyasal incelemelerinde glikoz değeri 70-150 arasında ve kolesterol değeri 82-218 arasında olmalıdır.
- Üre miktarı 15-34 arasında referans oluşturabilir.
Kan tahlilleri gerçekleştirilirken temel olarak bahsedilen bu incelemeler yapılsa da aslında kan tahlilleri belirli test bölümlerine de ayrılır. Örneğin; tam kan sayımı kedi kan miktarı içerisindeki kan hücresi ölçümlerini gerçekleştirir. Bu ölçümler veteriner hekimler için çok ayrıntılı bilgiler ortaya koyabilmektedir. Yine rutin ölçümler arasında büyük kan miktarları içerisindeki kimyasal sonuçları elde etmek için de kreatinin ölçümleri, billirubin ölçümleri ve elektrolit ölçümleri de gerçekleştirilir.
Bazı hastalıkların vücutta bulunup bulunmadığını teşhis için belirli mineral tiplerinin kandaki varlığı tespit edilirken; kanda Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Sodyum veya Potasyum miktarlarını tespit eden kan ölçümleri de yapılır. Ayrıca kandaki hormon düzeylerini gösterecek ölçümler sayesinde de vücutta dokuların nasıl çalıştığını ve örneğin şeker hastalığı ya da kedilerde tiroid hastalıklarının tespiti için referans değerleri ortaya koyar.

Kedi Kan Tahlili Ücreti
Bir evcil hayvan sahibi olarak yapılan bu tahliller sonucunda elde edilen değerleri yorumlama şansınız çok yüksek olmasa da veteriner hekimler için bu tahlil sonuçları çok büyük avantajlar sağlar. Bu neden ile muayenelerde genellikle veteriner hekimler doğru kanıya varabilmek açısından kedi kan tahlili talebinde bulunur. Yapılan talebin boyutuna, hangi sonuçların istendiğine ve tahlilin detaylarına bağlı olarak da ücretlendirmeler değişiklik oluşturabilir.
Kedilerde ilk muayene, kontrol muayeneleri, hastalık teşhisleri veya ameliyat öncesi kontroller gibi birçok noktada veteriner hekimler kan tahlili talep edebilmektedir. Bu gibi durumların tümünde yapılan kan ölçümleri ve istenilen tetkiklere bağlı İstanbul Veteriner Hekimler Odası tarafından belirlenmiş tarifelere göre tahlil ücretleri talebi bulunmaktadır. Hangi tahlilin uygulandığına ve net olarak nasıl bir ücret talep edileceğine karar verilmesi için de GomVet Veteriner Kliniği’miz üzerinden hizmet alarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.