Kediler Kaç Günde Doğurur? Gebelik Süreci Nasıl Gelişir?

Kedilerde yavrulama evcil hayvan sahiplerinin karşılaştığı en heyecanlı ve özel süreçlerden biri olarak bilinir. Küçücük ve şirin görüntüleri ile bazen çok yüksek sayıda yavru elde edileceği bilinmesi ile birlikte bu süreçte kediler kaç günde doğurur sorucunun cevabı da çok sık araştırılmaktadır. Çünkü özellikle ilk defa kedisi doğum yapacak evcil hayvan sahipleri bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayabilir.

Kediler kaç günde doğurur?
Kediler kaç günde doğurur?

Kediler Kaç Günde Doğurur?

Kedilerde ilk defa veya daha önce tekrarlamış olsa da doğum süreci her seferinde çok keyifli ve evcil hayvan sahibi için özel bir dönemdir. Dişi kedi için önemli bir bağışıklık avantajı sağlayan ve annelik duygusunu tadarak mutlu olmasına yardımcı olan bu süreçte hem gebe kedinin hem de yavrunun sağlıklı bir şekilde destek alması için hamilelik sürecini doğru takip etmek gerekir.

Dişi kedilerde hamilelik sürecinin doğru takibi mutlak bir şekilde veteriner kontrolleri sayesinde gerçekleştirilir. Bu anlamda da öncelikle bir kedinin hamile olup olmadığının ve hamileliğin ne zaman başlandığının belirlenmesi gerekir. Bu bilinen veya sürpriz süreçte kedilerde hamileliğin anlaşılması gerçekten zor bir durumdur. Deneyimli bir klinikte bir kan tahlili veya ultrason gibi görüntülü bir muayene yapıldıktan sonra gebeliğin anlaşılması ihtimali yer almaktadır.

Kedilerde bazen davranışsal olarak hiçbir değişim ortaya çıkmadan dahi gebelik başlayabilir ve ilerleyen bir noktaya ulaştığında şişen karın ve belirginleşen meme uçları ile hamileliğin anlaşılması ihtimali yer almaktadır. Ancak bazen kedilerde yalancı gebelik de hormon değişimleri nedeni ile görülebileceği için net bir şekilde veteriner muayenesi gerekliliği yer alacaktır.

Kedilerde detaylı bir muayene ve veteriner kontrolleri ile gebelik durumu ortaya çıkarıldıktan sonra tahminen gebeliğin ne zaman başladığı da belirlenebilir. Tam bu noktadan sonra kediler kaç günde doğurur sorusu için de cevap vermek mümkün olacaktır. Çünkü ortalama olarak kedilerde gebelik 63 ile 65 gün arasında devam edebilmektedir. Ancak kedinizin kaç yaşında olduğu, gebelikte kaç adet yavru bulunduğu, beslenme düzeni ve yaşam ortamının kalitesi gibi birçok nokta gebelik sürecini değiştirebilir. Örnek olarak bazı kedilerde yavru sayısı çok fazla olduğunda gebelik 70 gün gibi bir süreye dahi ulaşabilir.

Kediler kaç günde doğurur?
Kediler kaç günde doğurur?

Kedilerde Gebelik Süresini Etkileyen Faktörler

Gebelik süresi için 63 ile 65 gün arasında bir zamandan bahsedilse de net olarak 2 ay ile 2 ay 10 gün arası gibi bir zamanda gebelik tamamlanarak yavruların doğumu gerçekleşebilir. İlk gebelik belirtileri sonrasında veteriner teşhisi sağlanmasından itibaren de düzenli veteriner kontrollerini sürdürmek sağlıklı bir gebelik için gerçekten önemlidir. Çünkü gebelik süreci daha fazla uyku, daha fazla beslenme ihtiyacı ve yorgunluk gibi ayrıntılar ortaya çıkarırken, her aşamanın kontrol edilerek sağlıklı bir şekilde gebeliğin tamamlanması gerekir.

Gebelik sürecinde özellikle de kedinin yaşı, genel sağlık düzeyi ve yaşam ortamındaki stres ya da beslenme ayrıntıları gebelik süresi üzerinde etkiler oluşturabilmektedir. Yani 60 ile 70 gün arasında değişebilecek şekilde belirtilen bu sürede örnek olarak bir sağlık problemi ortaya çıkması, kedinin ilk defa doğum yapması veya yoğun stres yaşaması süreci kısa veya uzun bir hale getirebilir.

Kediler kaç günde doğurur?
Kediler kaç günde doğurur?

Kedilerde Gebelik Süreci Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde gebeliğin başlaması, devam etmesi, sürenin değişmesi gibi birçok farklı konuda sıkça sorulan sorulara kısa cevapları bu bölümde bulabilirsiniz.

Kediler çiftleşmeden ne kadar sonra hamile kalır?

Kedilerde genellikle çiftleşme gerçekleştikten sonra erkek kedi spermlerinin yumurtayı döllemesi ve hamileliğin başlaması için ortalama 2-3 hafta gibi bir süre geçebilir. İlk gebelik belirtileri ise yaklaşık 3 veya 4 haftada ortaya çıkabilir.

İlk kez doğum yapan kedi kaç tane doğurur?

Genellikle kedilerde ilk doğum sırasında yavru sayısı 2 veya 3 adet olabilir. Ancak kedinin Siyam gibi bir ırktan olması ya da iyi bir beslenme daha fazla hatta bazen 8 adede kadar yavru doğurmasını sağlayabilir.

Doğumu yaklaşan kedi ne yapar?

Eğer kediniz ev ortamında doğum yapacak sürece ulaşırsa, doğum genellikle kendiliğinden başlayacaktır. Bu süreçte evcil dostunuz ev içerisinde doğum yapmak için uygun bir yer arayacaktır ve bu yeri daha önceden hazırlamanız büyük bir fayda sağlayabilir. Eğer gebelik süreci doğru takip edilmişse, doğum başlamasından önce veteriner kliniğine başvurarak da sağlıklı ve ideal bir gebelik için kedinize yardımcı olmanız mümkündür.

3 aylık kedi hamile kalır mı?

Kedilerde anatomik olarak olgunluk dönemi ortalama 4 ay gibi bir süreç ile başlar. Çok nadir bir şekilde 3 aylık kedilerde olgunluk ortaya çıkarken, gebelik olsa dahi riskli bir durum görülebilir.

4 aylık dişi kedi çiftleşir mi?

Kedilerde olgunluk süreci özellikle dişilerde 4 aydan itibaren başlasa da ilk kızgınlık dönemleri bazen 6 aya kadar uzayabilir. Eğer dişi kediniz 4 ayda olgunluğa erişerek ilk kızgınlık dönemini yaşarsa, çiftleşme ihtimali yer alacaktır.

Kedilerde hamilelik belirtileri nelerdir?

Kediler hamileliğin başlangıç döneminde davranış değişiklikleri göstermese de ilk birkaç hafta sonrasında daha fazla şefkat ve ilgi istemeye, daha fazla mama tüketmeye ve fiziksel değişimler göstermeye başlar. Öncelikli olarak karın bölgesi pembemsi bir renk alırken, meme uçları belirginleşir ve vücut hızlı bir gelişim göstererek iştah açılır. Gebelik ilerledikçe daha fazla uyuma ihtiyacı ortaya çıkarken, enerjisi düşer ve sakin bir hale gelir.

Kedi çiftleştikten sonra hamile olduğunu nasıl anlarız?

Çiftleşme sonrasında kedi rahminde yumurtanın döllenmesi gerçekleşmiş ise sayılan fiziksel değişimler ve  davranış değişiklikleri takip edilebilir. Özellikle daha fazla beslenme, daha fazla uyuma isteği, daha fazla şefkat talebi ile vücuttaki fiziksel değişimler hamilelik için anlaşılmaya yardımcı olur.

Hamile bir kedinin karnı ne zaman şişer?

Kedilerde gebelikte ilk 3 hafta içerisinde embriyo gelişmeye başlarken, gebelik çok zor anlaşılabilir ve karında şişme görülmeyebilir. Yavruların anne karnında büyümeye başladığı ikinci dönem ise ortalama 20-45 gün arasında devam ederken, bu süreçte hamile kedinin karnında şişme başlar.

Kedilerin gebeliğinde son dönem 45 ile 65 gün arasında devam ederken, yavrular olgunlaşır ve kedinin karnı iyice büyümeye başlarken; hareketleri yavaşlar ve daha fazla gıda tüketmek isteyebilir. Bu süreçte kediler kaç günde doğurur sorusu için normal olarak bir kedinin 65-70 güne kadar doğurması beklenebilir. Devam eden bu süreç içerisinde GomVet Veteriner Kliniği’mize başvurarak gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edip doğumun tamamlanması sağlanabilir.

 

Bir yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evcil hayvan sağlığı, bakımı ve mutlu dostlar için ipuçları! Blog yazılarımızla sevgili dostlarınızın yaşam kalitesini artırmaya yönelik öneriler keşfedin.

Yeni Yazıları Takip Edin

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Edit Template

GomVet, sevimli dostlarınızın sağlığı ve mutluluğu için modern ve güvenilir veterinerlik hizmetleri sunar. Deneyimli ekibimiz ve samimi yaklaşımımızla her zaman yanınızdayız.

© 2025 GomVet