Kedilerde hasar gören dişlerden dolayı ortaya çıkan ağrıların giderilmesi ve çürük dişlerin tedavi edilemeyecek konuma gelmesi nedenli müdahale edilmesi açısından diş çekim işlemi yapılmalıdır. Normal koşullarda evcil kedilerde düzenli bir şekilde tüm diğer muayene ve kontroller gibi ağız ve diş sağlığı kontrolleri de yapılmalıdır. Ancak bu kontroller yapılsa da yapılmasa da dişlerde oluşabilecek çürük ve kırık gibi sorunlar ardından kedilerde diş çekimi yapılması gerekebilir.
Kedilerde diş çekimi belirli koşullar sonrasında bir gereklilik oluşturur. Genellikle de çürük bir dişin bulunması ve ağız hijyenine dikkat edilmemesi sonrasında diş çekim ihtiyacı ortaya çıkar. Veteriner hekimlerimiz arasında ağız ve diş sağlığı konusunda yeterli tecrübeye sahip olan veterinerler, kedilerinizde ağız ve diş sağlığı bakımları yaparken bu ayrıntılara dikkat ederek inceleme gerçekleştirir. Bu incelemeler bağlamında da onarılmayacak duruma gelmiş, çürümüş ve enfeksiyon oluşturan dişlerin çekilmesi sağlanabilir.

Kedilerde Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Çürük ve kırık dişler ağız içerisinde kötü bir kokuya, ağrılara ve enfeksiyonlar gibi birçok istenmeyen duruma neden olabilir. Genellikle kedilerde ağız ve diş sağlığının korunması için periyodik olarak diş fırçalama yapılması, ağız sağlığını koruyacak veteriner tavsiyeli ürünlerin kullanılması ve ev bakımı gerçekleştirilmesi gerekir. Ancak tüm bu dikkat edilen noktalara rağmen ilerleyen yaş veya farklı faktörler nedeni ile kedilerde diş çekimi ihtiyacı ortaya çıkabilir.
Diş etlerinde oluşabilecek bir hastalık veya dişlerde ortaya çıkabilecek bir çürüme bazen dişlerdeki kırılma ya da çatlamalar sonucunda oluşabilir. Bunun sonrasında diş ağrıları ve enfeksiyon ortaya çıkarken, bazen de ağız içerisindeki bir tümör dişlere hasar verebilir. İnsanlarda görüldüğü gibi diş anomalisi yani estetiği yitirmiş dişler ve süt dişlerinin ortaya çıkardığı sorunlar sonucunda da diş çekimi gerekebilir.
Veterinerlikte prosedür anlamında öncelikle ağız ve diş sağlığı muayenesi gerçekleştirilir ve bahsedilen sorunlar tespit edildiğinde kedilerde diş çekimi yapılması kararı alınır. Çekim işlemi cerrahi bir uygulama olarak görüldüğü için evcil dostunuzun genel anestezi altına alınması ihtiyacı doğurur. Yapılan tüm tahliller ve muayeneler ile anestezi almasında bir sorun görülmüyorsa, uygulanan anestezi ile birlikte doğru operasyon için röntgen çekimleri gerçekleştirilir.
Uygulamada kedilerde diş çekimi için özel ekipmanlar kullanılarak veteriner hekim eşliğinde yardımcı personel ile bir nevi cerrahi yöntem sağlanmaktadır. Dişin bulunduğu konuma, çürümenin ne kadar yayıldığına, kaç adet diş çekilmesi gerektiğine ve diş kökünün derinliği gibi birçok faktöre göre özel ekipmanlar ile diş kökünden alınır ve sonrasında ağız içerisinde dikiş işlemleri yapılır.

Kedilerde Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Kedilerde, insanlarda olduğu gibi çekilen dişlerin yerine yeni yapay dişlerin uygulanması mümkün olmamak ile birlikte kedilerde diş çekimi işlemi kalıcı bir sonuç ortaya koyar. Hassas ve problemli bir diş nedeni ile sürekli bir şekilde yaşanacak ağrı ve ortaya çıkabilecek riskler ancak bu şekilde engellenebilir. Bazen erken evrede fark edilen diş çürükleri ve problemlerinde çekilme yerine kanal veya dolgu gibi tedaviler de uygulanabilmektedir. Bu uygulamalar yaygın olmasa da deneyimli bir veteriner hekim doğru karar vererek dişi kurtarma yoluna gidebilir.
Diş çekimi sonrası iyileşme 10-14 gün aralığında bir periyot süresince gerçekleşir. Süreçte diş eti flepleri kullanılarak ağız içerisinde konforun sürdürülmesi sağlanırken, operasyon süresince kullanılan anestezi ve ağrı kesiciler de operasyon sonrasındaki ağrı ve stresi düşük bir noktaya çeker. Gereken noktada veteriner hekimlerimiz ağrı kesici de reçete edebilir ve bu ilaçlar önerilen yöntem ve süre ile kullanılabilir.
Diş çekimi işleminin yapıldığı noktada diş eti dokusunu kapatma amacı ile genellikle dikiş uygulaması yapılır. Yeniden anestezi gerekmeden kendiliğinden çözülebilen bu dişlerin iyileşme sürecinde hasar görmemesi ve diş çekilmiş alanda baskı oluşturmamak için özellikle beslenmede veteriner hekim tavsiye ve uyarılarına dikkat etmek gerçekten önemlidir. Genel çerçevede kedilerde diş çekimi sonrasında aşağıdaki noktalara dikkat edilebilir.
- Kediniz yemek yemeyi reddedebilir. Bir süre bekleyerek kendini rahat hissettiğinde yemek yemesini sağlayabilirsiniz. Uzun süre iştah kayıplarında ise mutlaka veteriner kliniğine başvurmak gerekir.
- Eğer ağız içerisinde bir enfeksiyon oluşmuş ise bu enfeksiyon için antibiyotik tedavisi başlatılabilir ve bu süreçte ağızdan kötü koku gelebileceği gibi akıntı ve aşırı salya bulunabilir.
- İlk günlerde yumuşak yiyecekler ve nemli ya da yarın nemli yiyecekler veya su ile ıslatılmış kuru mama beslenmede kullanılabilir.
- Kedinizin yaşı, genel sağlık durumu, cinsi ve cinsiyeti gibi noktalara göre özel beslenme önerileri veteriner hekim tarafından sunulabilir.
- Ağrı ortalama olarak 24 saate kadar devam edebilir ve bu süreçte reçete edilen ilaçları kullanabilirsiniz. Eğer 24 saatten fazla süren salya akıntısı, sürekli miyavlama ve aşırı halsizlik bulunuyorsa da mutlaka veteriner hekim desteği almamız gerekir.
Tüm bu ayrıntılar sonrasında genellikle ilk “ hafta doldurulduğunda ve ortalama 15 günün tamamlanması ile veteriner kontrollerine de yeniden önem vermek gerekecektir. Zira sadece uygulanan kedilerde diş çekimi işlemi için değil sonrasında da diş sağlığının korunması için veteriner kontrollerini aksatmamak gayet önemlidir.

Kedi Diş Çekimi Fiyatı İstanbul
Veterinerlikte bir cerrahi operasyon konumunda yer alan kedilerde diş çekimi için fiyatlandırma belirli prosedürlere göre sağlanır. Özellikle her veteriner kliniği bağlı bulunduğu ilin veteriner hekimler odası üzerinden aldığı taban fiyat tarifesi ile ilerleme gerçekleştirir. Kliniğimiz İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) üyesi olarak taban fiyat tarifesini oda üzerinden temin etmektedir.
Veterinerlikte verilen hizmetlerde oda taban fiyat tarifesi temin edildikten sonra verilen hizmetin birçok ayrıntısına göre son rakamlar belirlenir. Bu çerçevede kedi diş çekimi fiyatı için öncelikle genel bir muayene yapılması, çekilecek diş veya dişlerin sayısının belirlenmesi, kullanılacak tüm malzemeler, işlem süresi ve ayrıntılara göre son rakamların tespit edilmesi gerekir.
Kedilerde diş çekimi deneyim gerektiren ve emek verilerek profesyonel şekilde yapılabilen bir cerrahidir. Özellikle harcanan zaman ve başarılı bir sonuç için bazen 1 saat gibi bir süre gerekirken, kullanılan tüm anestezi ve diğer malzemeler de maliyetlerde etki oluşturur. Anestezi altında uygulanabilen bu işlemlerde net rakamların alınabilmesi için muayene ve bilgilendirme açısından GomVet Veteriner Kliniği’mize başvuru gerçekleştirebilirsiniz.