Kedilerin çehrelerine etkileyici ve estetik bir görünüş katan gözler, her kedide farklı bir renk ve derinlik ile ayrı bir güzelliğe sahiptir. Kedilerin ırkları, cinsiyetleri, cinsleri ve genel sağlık durumlarına bağlı olarak dahi bakışlarında ve gözün görselliğinde farklılıklar oluşabilir. Ancak estetik ve güzellik sembolü sağlasalar da değişen türleri ile kedilerde göz hastalıkları bu dokuda geçici veya kalıcı problemler oluşturabilir.
Tıpkı insanlarda ve diğer canlılarda görülebildiği gibi kedilerde de değişen renklerde ve estetik özelliklerdeki gözlerde farklı hastalıklar oluşabilir. Yine vücudun herhangi bir noktasında görülebilecek problemlerde olduğu gibi kedilerde göz hastalıkları sorunlarında da bariz belirtiler ve doku değişimleri ortaya çıkabilmektedir. Bazı göz hastalıklarında net belirtiler bulunmadan kediniz hastalığını dışa vurmamayı dahi tercih ederken, her türlü koşulda ilerleyen göz hastalıkları daha büyük göz problemleri hatta göz kaybı da oluşturabilir.

Kedilerde Göz Hastalıkları: En Sık Görülen Problemler
Günümüzde kedilerin göz yapıları anatomik olarak detaylı bir şekilde araştırılmış ve bazen genetik yatkınlık faktörlü ırksal olarak görülebilen, bazen ilerleyen yaş ya da eşlikçi sağlık problemleri ile ortaya çıkabilen göz sorunları ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde de neredeyse tümünde tedavi yöntemleri hızlı bir şekilde geliştirilirken, en sık görülen kedilerde göz hastalıkları ise aşağıdaki liste içerisinde gözden geçirilebilir.
- Blefarit bir iltihap olmak ile birlikte kedilerin göz kapaklarında görülür. Genel olarak kedilerde göz hastalıkları arasında karakteristik bir hastalık tipidir ve yine yüz kıvrımları çok belirgin olan kedi ırklarında çok daha sık görülür. Özellikle doğu ırkı İran ve Himalaya kedisi gibi türlerde çok sık karşılaşılırken, mevcuttaki enfeksiyonlar, alerjiler, göz tümörleri ya da doğum anomalileri neden olabilir.
- Glokom bilindiği üzere göz tansiyonu olmak ile birlikte insanlarda oluştuğu gibi kedilerde de görülebilen bir problemdir. İltihaplar veya göz enfeksiyonları hatta vücuttaki farklı enfeksiyonlar sonrasında gözde ortaya çıkarken; göz merceğinin arkasında bulunan sıvının dışa doğru kayması ile artan basıncın ortaya çıkardığı tansiyondur. Genellikle gözde kızarıklık ve aşırı yaşlanma ile birlikte görülür.
- Korneada görülebilecek ülser ise kedilerde göz hastalıkları arasında sık bir problemdir ve hastalık beraberinde göz iltihapları, aşırı sulanma, gözde kanlanma sorunları doğurabilir. Değişen birçok göz hastalığı ile benzer belirtiler sağlarken; gözde aşırı kızarıklık ve ülser olan noktada da gözde şişme ile ülser daha rahat anlaşılabilir.
- Konjonktivit yani pembe göz hastalığı genellikle göz iltihabı ile karakteristik bir şekilde görülen sorunlar arasında yer alır. Kedilerde göz hastalıkları arasında bu problem dış tabakanın ve göz kapaklarının iç kısımlarında enfeksiyon şeklinde ifade edilir. Şaşılık ve göz akıntısı ile birlikte ortaya çıkabilen bu problemde sorun kediler arasında bulaşıcı ve bakteri kaynaklı bir problem olarak kabul edilir.
- Katarakt ise kedilerde nadir bir şekilde görülebilen ve özellikle ilerleyen yaş ile bağdaştırılan bir göz problemidir. Kedinizde görüş giderek bozulurken; lens problemleri nedeni ile gözün bulanıklaşması ve üzerinde durulmadığında körlük problemi ortaya çıkarabilir.
- Son olarak keratit problemi ise korneada oluşan iltihabı ifade ederken, yine tedavi edilmediğinde körlük nedeni olarak gösterilmektedir. Genellikle bir bakteri veya virüsün gözde oluşturabileceği iltihap türüdür.

Yavru Kedi Göz Hastalıkları Nelerdir?
Kedilerde göz hastalıkları yavruluk veya yetişkinlik dönemi fark etmeksizin kedinizin ırkına, cinsiyetine, gelen sağlık durumuna, doğum problemlerine ya da yaşadığı farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genel olarak ise yavru kedi göz hastalıkları şeklinde ifade edilebilecek spesifik bir göz problemi üzerinde durulmadan bahsedilen tüm hastalıkların kedilerde her zaman oluşabileceği ifade edilebilir.
Yavru kedilerde bazen genetik olarak ırka bağlı bir şekilde doğumdan itibaren ya da çok küçük yaşlarda blefarit gibi göz kapağı iltihapları ile karşılaşılabilir. Özellikle herpes virüsü ya da klamida gibi virüs türleri nedeni ile gözlerde yavruluk döneminde konjonktivit oluşabileceği gibi gözyaşı kanallarında da problemler görülebilir. Yavru kedilerde doğumdan itibaren düzenli bir şekilde veteriner takiplerinin yapılması ırka veya yaşam koşullarına bağlı karşılaşılabilecek kedilerde göz hastalıkları için doğru önlemlerin alınmasına da imkan tanımaktadır.

Kedilerde Göz Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Günümüzde bilinen neredeyse tüm kedi göz hastalıkları için geçerli tedavi yöntemleri geliştirilmiştir ve veterinerlik kliniğimizde de bu yöntemler uygulanabilmektedir. Her hastalıkta değişen bir tedavi yöntemi yer alırken, genellikle kedilerde de insanlarda kullanıldığı gibi göz damlaları ve göz merhemleri gibi ilaçlar uygulanabilmektedir. Yine vücuttaki iltihabı giderecek antibiyotikler kullanılması, oluşan ağrıyı ortadan kaldıracak ağrı kesiciler gibi ilaçların veteriner hekim tarafından reçete edilmesi ile çözüm sağlanabilir.
Örnek olarak konjonktivit rahatsızlığında gözdeki iltihap bir bakteriden kaynaklanıyorsa, gidermek için antibiyotik reçeteli bir şekilde kullanılırken; eğer virüs kaynaklı bir iltihap varsa daha detaylı tedavi gerekir. Blefarit gibi sorunlarda kedi göz hastalıkları ve tedavisi için özellikle arkada bulunan faktör belirlenerek kapsamlı tedavi oluşturulur. Yine göz üstünde sıcak kompres uygulanması ile kısa sürede çözüm elde edilmesinden cerrahi yöntem uygulanmasına kadar farklı noktalar da yer alır. Benzer bir örnek olarak katarak probleminde de ameliyat ile katarakt alınabilir ve lens değişimleri yapılabilir.
Glokom gibi göz problemleri ilerleyen vakalarda körlüğe neden olabileceği için erken teşhis çok önemlidir ve düzenli reçeteli ilaçlar ile tedavi güvenli bir şekilde elde edilebilir. Eğer glokom nedeni bir iltihap ise bu iltihabın giderilmesi sonrasında glokom kontrol altına alınabilir. Kornea üsleri gibi problemlerde ilaç tedavisi ve ilerleyen sorunlarda ameliyat ile çözüm elde edilebildiği gibi yine keratit probleminde de ilaç tedavisi uygulanabilir.
İfade edilen tüm tedavi yöntemleri ile birlikte gerek ilaçların sağlıklı bir şekilde reçete edilmesi gerek cerrahi uygulamaların sağlanması için güvenilir bir veteriner kliniğine başvurmak gerekir. Özellikle belirtileri net bir şekilde ortaya çıkan göz problemlerinde gecikmeden göz muayenesi yapılması büyük fayda sağlar. Hatta evcil dostlarınızın rutin muayenelerinde göz kontrolleri üzerinde durulması ve yaşadığı kedilerde göz hastalıkları sorunlarında erken müdahale için GomVet Veteriner Kliniği’miz üzerinden de destek alabilirsiniz.