Ev içerisinde her zaman oyuncu bir yapıya sahip olan, hareketli ve genellikle de yaramazlık yapmayı seven kediler bazı problemler sonrasında halsizlik gösterebilir. Evcil dostunuzun sürekli şekilde alışmış olduğunuz bu canlı halinden eser bırakmayan halsizlik, sizin için de üzücü ve sıkıntılı bir durum olabilir. Bu durumda da kedilerde halsizlik oluşturabilecek faktörleri, hastalıkları ve temel nedenleri merak edebilirsiniz.
Halsizlik, kedinizin genel durumuna yansıyan ve neredeyse hareketlerini en düşük noktaya indirdiği hatta iştah kaybı gibi belirtiler gösterdiği bir rahatsızlıktır. Temelinde ise kedilerde halsizlik bir hastalık olarak nitelendirilemez. Fakat birçok hastalık ve rahatsızlığın temel belirtileri arasında yer alabilir. Bu durumda da veteriner kontrollerinde daha net anlaşılabileceği şekilde halsizliğin arkasında bazen bir enfeksiyon bazen bir bağırsak hastalığı bazen gebelik bazen soğuk algınlığı bazen de zehirlenme gibi birçok faktör yer olabilir.

Kedilerde Halsizlik Neden Olur?
Halsizlik yani kedinizin uyuşuk görünmesi, kendini enerji hissetmemesi ya da çevreye karşı çok düşük tepkiler vermesi anlamına gelir. Hatta bu etkiler halsizlik rahatsızlığının birer belirtisi olarak da kabul edilebilir. Yine bunun yanında kedilerde halsizlik ile beraber ishal, kusma, yüksek ateş, ateş düşüklüğü idrar problemleri, nefes darlığı, tüy dökülmesi, stres veya vücutta titreme gibi birçok belirti ortaya çıkabilir. Halsizlik ile beraber tüm bu belirtiler de arkada bulunan bir problemin habercisi olabilir.
Kedilerde halsizlik ile karşılaşıldığında yapılması gereken ilk şey elbette veteriner hekim başvurusu gerçekleştirmektir. Örneğin, kliniğimize bu tür bir durum ile başvurduğunuzda kediniz öncelikle genel bir muayeneden geçirilir ve son dönemde yaşadığı problemler ya da halihazırda bulunan kronik rahatsızlıkları gibi tüm bilgiler sizden talep edilir. Nitelikli bir incelemede halsizlik oluşturabilecek şekilde yaşanabilecek hastalıkların tümünü belirlemek için tahlillerden görüntüleme yöntemlerine kadar her işlem sağlanabilir.
Detaylı bir muayene ve tetkikler ile birlikte kedilerde halsizlik probleminin neden ortaya çıktığını belirlemek gayet mümkündür. Veteriner hekimlerimiz halsizlik nedenleri arasında aşağıdaki değişen problemleri sayabilmektedir.
- Yetersiz ve dengesiz bir beslenme kedinizin yeterli gıda almasını engellerken, halsizliğe neden olabilir.
- Enfeksiyon, karaciğer yetmezliği, kalp yetmezliği, böbrek iltihapları, kanserler, tümör veya bağırsak tıkanıklığı gibi birçok hastalık halsizlik ortaya çıkarabilir.
- Herhangi bir gıda veya alerjen bir maddenin kedinizde oluşturduğu alerji de bu etkiyi doğurabilir.
- Düzenli egzersiz yapmayan ve sürekli hareketsiz yaşayarak daha fazla uyumayı tercih eden bir kedi normal olarak da halsiz görülebilir.
- Yanlış bir gıdanın tüketimi veya gıda dışı bir maddenin etkisi ile zehirlenme halsizlik nedeni oluşturabilir.
- Vücudun yeterince su alamaması ve özellikle nemin bulunmadığı sıcak hava koşullarında susuzluk kedilerde halsizlik doğurabilir.
- İç ve dış parazitler vücudu her noktadan etkileyebilirken, oluşturabilecekleri enfeksiyonlar ve etkiler halsizlik nedeni oluşturabilir.
- Oyuncu, eğlenceli ve yaramazlık ile gününü geçiren kedilerin depresyon veya baskı nedeni ile stres yaşaması da halsizliğe neden olur.
- Kansızlık ve kan değerlerindeki anomaliler halsizlik ortaya çıkarabilir.
- Herhangi bir hastalığın vücutta oluşturduğu ağrı veya ateş dengesizliği halsizliğe neden olabilir.
- Kedinizin ilerleyen yaşlarda enerjisi düşmeye başlarken, yaşlılık nedeni ile de halsizlik görülebilir.
- Aşırı beslenen ve şeker hastalığı ya da obezite gibi bir rahatsızlık yaşayan kedilerde de bu tip bir etki oluşabilir.
Liste içerisine dahil edilebilecek birçok değişen faktör kedilerde halsizlik açısından temel nedenleri oluşturabilmektedir. Genel anlamda diğer belirtiler ile birlikte bazı hastalıklardan şüphelenmeniz yaşanan halsizliğin nedenini belirlemekte size yardımcı olabilir. Ancak tam anlamı ile halsizlik probleminin ana nedenini belirlemek için mutlaka veteriner kontrolü ve muayenesi gerekecektir.

Kedilerde Halsizlik ve Sürekli Uyuma Neden Olur?
Sayılan birçok faktör ile birlikte kedilerde halsizlik için temele inilmeye çalışılsa da bazen halsizlik yanında sürekli bir şekilde uyuma, iştahsızlık veya huzursuzluk gibi durumlar ile de karşılaşılabilir. Örneğin, kedinizin kısırlaştırma operasyonundan geçirilmesi sonrasında birkaç günlük süreçte halsiz hissetmesi ve iştahının kesilmesi gayet normaldir. Hatta kısırlaştırma yanında birçok cerrahi operasyon sonrasında bakım süreçlerinde kedilerde iştahsızlık ve halsizlik problemi görülebilir.
Kedilerde halsizlik ve sürekli uyuma bazen kedinizin depresyona girmesi ile birlikte ortaya çıkabilir. Olgunlaşma sürecinde istediği birleşme imkanını elde edemeyen, evde bulunan diğer kediler ya da evcil hayvanlar ile anlaşmazlık yaşayan, istediği ilgiyi göremeyen ve kıskançlık yaşayan kediler bu tepkiyi gösterebilirler. Bazen hastalıklar iyileşerek kediniz şifa bulsa dahi hastalık sürecinin oluşturduğu stres bir süre daha halsiz davranmasına neden olabilmektedir.
Kediler ve özellikle de dişi kediler, doğum sürecini tamamladıklarında çok büyük bir dinlenme ihtiyacına sahip olurlar. Çünkü kedilerde de doğum tıpkı insanlar gibi yoğun, stresli ve ağrılı bir süreç olarak geçer. Bu sürecin ev ortamında tamamlanması veya veteriner desteği ile klinikte tamamlanması fark etmeksizin kedilerde doğum sonrası halsizlik gayet normal bir süreç olarak ortaya çıkabilir.

Aşı Sonrası Geride Halsizlik
Kedilerin birçok zararlı virüs ve hastalık faktörüne karşı korunabilmesi için yavruluk döneminden itibaren düzenli bir şekilde aşılanmaları gerekir. Aşılar içlerinde herhangi bir hastalık ile ilgili mikrobu bulundurarak vücudu bu hastalığa karşı koruma durumuna geçirmek ve vücudun antikor üretmesini sağlamak için uygulanırlar. Bu durumda aşı ile birlikte kısa süreli bir hastalık süreci başlarken, aşı sonrası kedide halsizlik gayet normal bir tepki olarak ortaya çıkabilir.
Kedilerde benzer şekilde parazit ile mücadelede de hem dış hem iç parazitlere karşı birçok ilaç, enjeksiyon ve damla uygulaması yer almaktadır. Genellikle aşı takvimi ile beraber takip edilen parazit uygulamalarında da özellikle iç parazite karşı kullanılan ilaçlar halsizlik oluşturabilir. Kedilerde bağırsak parazitleri, kalp solucanları ve asalak kurtların oluşturabileceği iç zararlara karşı koruma uygulamaları sağlandığında kedi iç parazit hapı sonrası halsizlik kısa süreli olarak görülebilir.
Halsizlik değişen faktörler ile kısa süreli yani akut veya kronik bir şekilde ortaya çıkabilen bir problemdir. Özellikle yaşlanma veya yanlış beslenme gibi süreçlerde halsizlik uzun bir süre devam etme ihtimaline de sahiptir. Ancak durum her ne olursa olsun kedilerde halsizlik konusunda doğru teşhisin ortaya koyulabilmesi ve doğru müdahalenin gerçekleştirilmesi önemlidir. Bu açıdan karşılaştığınız bu tip problemlerin tümünde GomVet Veteriner Kliniği desteğimizden 365 gün yaralanabilirsiniz.