İç kanama, memeli canlılarda daha sık görülmek üzere vücudun gözle görülemeyecek iç kısımlarında değişen faktörler nedeni ile oluşan kanın dolaşım sisteminin dışına dolması durumudur. Her canlıda vücudu tehdit edebilecek bu durum, kedilerde iç kanama şeklinde evcil dostlarımızda da görülebilmektedir. Bu durumun arkasında da birçok değişen fiziki veya metabolik faktör bulunabilir.
Kedilerde iç kanama dışarıdan gözle göremeyeceğiniz ve ancak vücut içinde organ ya da dokularda ve hatta damarlarda başlayan kanama türüdür. Zira cilt üzerinde rahatlık ile fark edebileceğiniz ve durdurmak için müdahale edebileceğiniz kanama ne kadar riskli ise görünmeyen iç kanamalar çok daha riskli ve aciliyet oluşturan durumlardır.
Vücutta başlayan herhangi bir iç kanama dolaşım sistemini oluşturan damar ve dokulardaki kan seviyesinin düşüşüne ve dokuların yeterli miktarda oksijen alamamasına neden olur. Örnek olarak kalp, beyin, böbrek veya karaciğer gibi önemli dokular oksijen taşınmasındaki azalma nedeni ile yeterli oksijene ulaşamaz. Yavaş yavaş hücre ölümü ve doku hasarına varan bu durum ile birlikte aynı zamanda kan basıncı artışı diğer dokuların da hasar görmesine neden olabilir.

Kedilerde İç Kanama Neden Olur?
Kan dolaşımı gerçekleştiren damar, kalp ve diğer dokuların birleşiminden oluşan dolaşım sistemi değişen faktörler nedeni ile hasara uğrayarak kan akışında bozulma ile iç kanama ortaya çıkarabilir. Temel faktör travma olarak ifade edilebilecek olsa da bu travmayı oluşturan ana nedeni de tespit etmek gerekir. Bu tespit ise ancak ve ancak bir veteriner hekim kontrolü ve birçok farklı tetkik yöntemi ile sağlanabilir.
Kedilerde iç kanama oluşturabilecek faktörler arasında genellikle travmatik sonuçlar oluşturabilecek darbe, yüksekten düşme, trafik kazaları veya çarpmalar yer alır. Bu durumlar dolaşım sistemine hasar vererek doku ve damarlarda iç kanama ortaya çıkarabilir. Bazen virüs hastalıkları, bazen vücuttaki ağır enfeksiyonlar, bazen tümörler veya cerrahi tedaviler sonrası komplikasyonlar iç kanama ortaya çıkarabilir. Kesici ya da delici bir yabancı cismin yutulması ya da kullanılan ilaçların yan etkisi de kedilerde iç kanama oluşturabilir.

Kedilerde İç Kanama Belirtileri
İç kanama hangi neden ile ortaya çıkarsa çıksın hızlı bir şekilde vücutta beklenmedik belirtilerin ortaya çıkmasına ve risk doğurmasına da neden olur. Bu beklenmedik belirtiler kanamanın gözle görülebilir bir noktada olmaması dolayısıyla vücut hasar görmeye başladıkça anlaşılabilir. Bu çerçevede aşağıda sayılabilecek kedilerde iç kanama belirtileri görüldüğünde hızlı bir veteriner desteği almak gerçekten önemlidir.
- Kanamanın arttırdığı kan basıncı ile birlikte karın bölgesinde şişlik oluşması
- Kan hacminin yanlış bölgede artış göstermesi ile yoğun bir halsizlik
- Biriken kanın dokulara zarar vermesi ile solunumda zorlanma
- Diş etleri ve burun gibi bölgelerde renk solması
- Mide ve sindirim sistemindeki baskının ishal ve kusma oluşturması
- Kedinizin beklenmedik stresli ve sinirli davranışlar göstermesi
- Artan iç kanamanın vücut dışına sirayet etmeye başlaması
- Kanlı bir şekilde öksürme
- Nabız düşüklüğü nedeni ile aşırı halsizlik
İç kanama bu belirtiler ve kanamanın başlangıç oluşturduğu dokuya ya da bölgeye göre bazı farklı belirtiler ortaya çıkarabilir. Belirtiler ile karşılaşıldıktan sonra mutlaka veteriner hekim başvurusu yapılarak, hızlı bir teşhis gerçekleştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkacaktır.

Kedilerde İç Kanama Tedavisi
İç kanamanın gözle görülür belirtiler ortaya koyması sonrasında kanamanın hangi noktada ve ne boyutta olduğunu belirlemek ancak profesyonel muayene ve tetkikler ile sağlanabilir. Çünkü dışta görülen belirtiler bazı hastalıklar ile karıştırılabilir ve veteriner kliniklerinde detaylı tespitler sağlanması mümkündür. Genel olarak veteriner hekimlerimiz detaylı fiziki muayene gerçekleştirdikten sonra röntgen, ultrason, tomografi ve MR gibi birçok farklı görüntüleme yöntemi ile vücutta tespit sağlayabilmektedir.
Kedide herhangi bir doku, damar veya organda iç kanama olduğu tespit edildiğinde acil müdahale sağlanması gayet önemlidir. Ancak iç kanama şüphesi ile kliniğe ulaşım gerçekleştirilirken de bir kedi sahibinin evcil dostuna dikkat ederek çok fazla hareket ettirmeden, gıda veya su tüketmesini sağlamadan, solunum yolunu açık tutacak şekilde başı arkaya yaslayarak kliniğe ulaştırması gerekecektir.
Kliniğe ulaşan evcil dostlarımıza yapılan muayene ve teşhisler ile birlikte iç kanama tedavisi için bazen cerrahi operasyonlar, bazen de kanamayı önleyici ilaçlar kullanılabilir. Sonrasında vücutta kan miktarının tamamlanması için detaylı sıvı takviyeleri, kan nakli ve vücudun eksiklik hissettiği oksijen açısından oksijen desteği gibi önlemler alınır. Bazen bir süre yatılı tedavi ve ağır durumlarda yoğun bakım desteği gibi tüm adımlar sonrasında iç kanama tedavisi sağlanabilmektedir.
Kedilerde iç kanama riskli ve ağır bir sağlık problemi olarak yavruluktan yetişkinliğe tüm kedilerde genellikle travmatik olaylar sonrasında görülebilen bir durumdur. Her ne kadar kedinizin bakımına ve hayatına dikkat ediyor olsanız da bu problem ile karşılaşma ihtimali yer almaktadır. Bu neden ile bahsedilen kedilerde iç kanama belirtileri konusunda karşılaştığınız tüm endişeler sonrası mutlaka GomVet Veteriner Kliniği’mize başvurarak destek talep edebilirsiniz.