Kedilerin vücut anatomisi içerisinde kalp temiz kanın vücuda pompalanması ve geri dönen kirli kanın temizlenmesi ile kanın vücuttaki dolaşımını sağlayan ana organdır. Ancak tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde kalp yetmezliği gibi bir problem sonucunda kedilerde de vücut ağır bir hasar ve yan etkiler ile karşılaşabilir. Kalp yetmezliği değişen faktörler nedeni ile kalbin zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir problemdir.
Kedilerde kalp yetmezliği kalbin karşılaştığı hasar nedeni ile yeteri kadar işlev yerine getirmemesi durumudur. Kalbin bu şekilde işlevini yitirmesinin arkasında da genellikle kalp duvarının kalınlaşması veya farklı nedenler bulunabilmektedir. Belirtiler anlamında da kalp yetmezliği ile birlikte her kedi ırkında ve her yaşta farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Tedavi noktasında da özellikle altta bulunan faktörün tespit edilmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekir.

Kedilerde Kalp Yetmezliği Neden Olur?
Kedilerde kalbin işlevini tam anlamı ile yerine getirmemesi değişen nedenler sonrasında ortaya çıkabilir. Hatta kalp yetmezliği nedenleri arasında bazen yaşanan rahatsızlığın türü bazen de bir rahatsızlığın ortaya çıkardığı belirti olarak yetersizlik sorunu yer alabilir. Ana faktörler ise aşağıdaki şekilde gözden geçirilebilir.
- Kardiyomiyopati olarak adlandırılan kalp yetmezliği, bazen kalp kasındaki bir incelme nedeni ile dilate kardiyomiyopati şeklinde ortaya çıkabilir.
- Hipertrofik kardiyomiyopati ise en yaygın görülen yetmezlik türü olmak ile birlikte kalp kasının kalınlaşması ya da kasılma/gevşeme işleminin bozulması sonrasında ortaya çıkar.
- Nedenler arasında özellikle yüksek tansiyon kalbi zorladığı için yetmezlik oluşturabilmektedir.
- Hipertiroid benzer şekilde kalbi zorlayan ve yetmezlik doğurabilen bir hastalıktır.
- Enfeksiyonlar ve özellikle iç parazit enfeksiyonları kalp yetmezliği başlatabilir.
- Kedilerde bazen ırk yatkınlığı ve doğum problemleri nedeni ile yetmezlik görülebilir.
- Böbrek, akciğer veya iç dokulardaki bazı tümörler, hastalıklar ve enfeksiyonlar kalp yetmezliği oluşturabilir.

Kedilerde Kalp Yetmezliği Belirtileri
Faktörlere bağlı olarak kedinizde görülebilecek kalp problemi belirtileri birbirinden farklı olsa da genel anlamda karşılaşılabilecek belirtilerden bahsetmek de gayet mümkündür. Bugün kedilerde kalp yetmezliği belirtileri açısından bilinen en yaygın semptomlar arasında iştahın kaybı ile zayıflamanın başlaması ve vücutta çok yorgun ve yıkık bir görüntü oluşması bulunmaktadır.
Yaygın diğer belirtiler arasında özellikle arka bacakta hareketsizlik başlaması ve felç gibi bir görüntü ortaya çıkması da yer alır. Türü değişse de yetmezlik problemlerinde diş etleri ve dil gibi dokularda griden maviye çalan bir renk görülebilir. Kalbin yeterli çalışmaması solunumda darlığa, öksürük ve yürümenin zorlanması gibi etkilere de neden olabilir. Eğer kalp yetmezliği çok ilerleyen bir noktaya ulaşmış ise ani ölüm gibi belirtiler ile karşılaşılabilir.

Kedilerde Kalp Yetmezliği Tedavisi
Kalp yetmezliği probleminin net bir şekilde anlaşılabilmesi için günümüzde veteriner hekimler tarafından kullanılan detaylı teşhis yöntemleri bulunmaktadır. Kliniğimizde veteriner hekimlerimiz teşhis gerçekleştirmek için ilk aşamada fiziki muayene gerçekleştirir. Evcil dostunuzun kalbinin dinlenmesi ile birlikte yetmezlik nedeni ile anormal bir kalp sesi yani üfürüm gibi bir ses bulunduğu anlaşılabilmektedir.
Normal koşullarda kalbin belirli bir ritim ile çalışması ve nabzın buna göre atması gerekir. Ancak yetersizlik durumunda kalp çok yavaş veya tam tersi çok hızlı bir şekilde atabilir ve nabız dengesizliği oluşabilir. Bu gibi fiziki belirlemeler sonrasında veteriner hekimlerimiz teşhis için değişen yöntemlerden de yararlanır. Örneğin; kalp ve bağlı dokuların işlevlerindeki eksiklik ya da problemleri belirlemek için kan tahlilleri ile inceleme yapılabilmektedir.
Detaylı incelemede öncelikle göğüs röntgeni çekilmesi ile kalp dokusundaki küçüklük veya büyüklük ve buna bağlı akciğerlerin durumu gözden geçirilir. Tansiyon takibi yapılması ile birlikte eğer tansiyon nedenli bir kalp problemi bulunuyorsa belirleme sağlanması üzerinde durulur. En önemli noktada kalp seslerinin net bir şekilde anlaşılabilmesi için ekokardiyografi(EKO) ve kalp ritim problemlerinin ortaya çıkarılması için de elektrokardiyografi(EKG) gibi yöntemler kullanılır.
Teşhis yöntemlerinin her biri farklı bir amaca bağlı olarak kedilerde kalp yetmezliği probleminin belirlenmesi için büyük katkı sağlar. Altta yatan faktör ile birlikte net teşhis oluşturulduktan sonra da tedavi aşamasında kalbin çalışma düzenini sağlamak için ilaçlar kullanılabilmektedir. Günümüzde kedilerde kalp yetmezliği tedavisi için kullanılabilecek ilaçlar mutlak şekilde veteriner hekimler tarafından reçete edilir veya klinik ortamında elden teslim edilir.
Kalp yetmezliği yaşayan evli dostlarımızda yaşam kalitesini arttırma amaçlı sadece kalbi destekleyen hap ya da sıvı formunda ilaçlar değil arkadaki nedeni tedavi edecek ilaçlarda kullanılır. Örnek olarak enfeksiyonu gideren, böbrek rahatsızlıklarını düzenleyen ya da diğer problemleri tedavi eden ilaçlar ile sonuç elde edilebilmektedir.
Günümüzde kedilerde kalp yetmezliği sorunu sonrasında her ne kadar ilaç tedavisi ve gereken noktada ileri düzeyde cerrahi yöntemler uygulanabilse de yaşam süresini net bir şekilde belirlemek mümkün değildir. Tedavideki ana amaç altta bulunan faktörleri giderebilmek, yaşam kalitesini arttırmak ve hayat koşullarını daha güvenilir hale getirmektir. Bu anlamda kedinizde yavruluk döneminden itibaren kalp sağlığı ile ilgili kontrol ve muayeneler üzerinde durmak açısından GomVet Veteriner Kliniği’mizden destek alabilirsiniz.