Evcil dostlarımız kediler, sesli iletişimi sadece miyavlama ile sağlayabiliyorken; bazı durumlarda kedilerde ses kısıklığı ile karşılaşarak bu imkanlarını dahi kullanamaz hale gelebilirler. Aslında bir kedinin miyavlamasındaki problem yani kedilerde ses kısıklığı sorunu birçok değişen sağlık sorunu ile birlikte ortaya çıkabilir. Seste kısılma ya da genel anlamda larenjit şeklinde bilinen bu problem, temel olarak da aslında bir sağlık probleminin işaretçisi anlamına gelmektedir.
Kedilerde ses kısıklığı evcil dostunuzun ihtiyaçlarını veya problemlerini size anlatmasında büyük bir sorun yaşamasına neden olur. Çünkü miyavlamak kedi için iletişim anlamına gelirken, örneğin; açlığını belirtmek, asabiyetini göstermek ya da sizin ile oyun oynamayı istediğini ifade etmek için miyavlamayı tercih eder. Her kedi ise türüne, cinsine, yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak bir ses tonuna sahip olsa da genellikle çok fazla değişiklik oluşmadan hafif veya yüksek notalar ile miyavlama görülür. Ancak kedilerde ses kısıklığı bu tonlamanın dahi bozulmasını ve sesin neredeyse çıkmayacak bir hale gelmesini ifade eder.
Miyavlamadaki bilinen ve alıştığınız o saf ses tonu yerine boğuk bir ses çıkmaya başlarken, çatallanan ve her zamankinden farklı pürüzlü şekilde gelen bir ses görülür. Bazen kedinizin miyavlaması sırasında çok düşük bir ses ile karşılaşılırken, bazen de çok yoğun uğraşlarına rağmen sesi çıkmayabilir. Bu durumlar genel çerçevede larenjit gibi bir problem şeklinde adlandırılırken, arkasında da birçok değişen neden bulunabilir.

Kedilerde Ses Kısıklığı Nedenleri Nelerdir?
Sesin kısılması yani larenjit probleminin oluşabilmesi birçok faktöre bağlı bir şekilde görülebilir. Örnek olarak kedinin soğuk almış olması ve grip gibi bir virüsün vücuda bulaşması ile enfeksiyon oluşturması ses kısıklığı oluşturabilir. Genel anlamda kedilerde ses kısıklığı için ana faktörler arasında enfeksiyonlar, yutulmuş bir yabancı madde veya bazen tümör gibi daha ağır rahatsızlıklar bulunabilir.
Ses kısıklığı genellikle larenjit adı verilen rahatsızlığın oluşması ile görülür. Larenjit problemi ise kedilerde bazen aşırı miyavlama, bazen duman ya da tozun hava yolunda irritasyon oluşturması ya da üst solunum yolu enfeksiyonları ile beraber görülebilir. Hatta alerjik larenjit için boğazdaki tümörler, gırtlak çevresindeki kanser dokuları, gırtlak kaslarındaki felç durumu, hipertiroid ya da boğaza takılmış bir nesne de ana nedenler arasında bulunarak kedilerde ses kısıklığı faktörü ortaya çıkarabilir.

Kedilerde Ses Kısıklığı Belirtileri Nelerdir?
Kedinizin miyavlamasındaki bozulma, sesin boğuklaşması ya da tamamen kaybolan bir hale gelmesi bazen larenjit bazen de farklı bir neden dolayısıyla oluşabilir. Ancak ses kısılması arkasındaki faktör ne olursa olsun genellikle de yaşanan problem ile birlikte ortaya çıkan belirtiler birbirine benzer bir yapıya sahiptir. Genel çerçevede de kedilerdeki ses kısıklığı için aşağıdaki belirtilerden bahsetmek mümkün olacaktır.
- Miyavlamada sesin boğuklaşması
- Kedinizin beslenme ya da su içme dışında dahi yutkunurken zorlanmaya başlaması
- Üst solunum yolu enfeksiyonlarında göz akıntısı ve öksürme ile beraber sesin kısılmaya başlaması
- Miyavlama isteğine rağmen ses çıkmaması
- Mırlama sesinin dahi farklılaşmaya başlaması
- Ağızda diş eti ya da boğaz rahatsızlıkları nedeni ile koku
- Ses tonu ve tınısında değişiklik
- Nefes alıp vermenin gürültülü bir hale gelmesi
İfade edilen bu belirtiler başka hastalıklar ile birleşebilecek belirtiler oluşsa da genellikle ses kısılması ile birlikte bu durumlar çok sık görülebilir. Ses kısıklığı probleminde mutlak bir şekilde veteriner hekim başvurusu yapılarak net faktörün belirlenmesi ve diğer belirtilerin de takip edilerek hastalığın ana nedeninin ortaya çıkarılması gerekir. Çünkü bu belirtilerin birçoğu farklı hastalıkların vücutta kedilerde ses kısıklığı kadar önemli birçok değişen problemi de beraberinde getireceğini gösterebilir.

Kedilerde Ses Kısıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bazı durumlarda kısa süreli bir şekilde boğaza kaçmış olan bir nesne, aşırı derecede miyavlama sonrası ses tellerinin yorulması, yorgunluk veya hafif soğuk algınlıkları kedilerde ses kısıklığı sorunu ortaya çıkarabilir. Bu durumlarda belirtiler ortaya çıkmış olsa dahi kısa sürede ses kısıklığı problemi kendiliğinden geçebileceği için özellikle evde kedinizin bakımına daha fazla özen göstermeniz ve hijyen sağlayarak beslenmesini daha yumuşak gıdalar ile desteklemeniz gerekebilir.
Bazı evcil hayvan sahipleri kedilerini yıkayarak temizlemeyi tercih ederken, yıkama sonrası çok hızlı bir şekilde kurutma sağlamak ve kedinizi soğuk hava koşullarından korumak gerekir. Yiyecek ve içeceklerin çok soğuk ya da sıcak olmaması, boğazda tahriş oluşturmaması ve hem yaşına hem de genel sağlık durumuna uygun şekilde mamalar tercih edilmesi de önemlidir. Tüm bu faktörlere rağmen özellikle 1-2 günden fazla süren kedilerde ses kısıklığı problemi görülürse, mutlaka veteriner hekim desteği alınması gerekir.
Kliniğimiz bünyesinde veteriner hekimlerimiz kedilerde ses kısıklığı konusunda geçerli bir tedavi oluşturabilmek için öncelikle genel muayene gerçekleştirir. Genel muayene sırasında larenjit veya ses kısıklığına neden olan diğer problem belirlenirken, bu problem ile birlikte vücutta risk oluşturabilecek diğer tüm sağlık sorunları için inceleme sağlanır. Örnek olarak FIV gibi bir virüs dolayısıyla oluşan enfeksiyonlarda ivedi şekilde enfeksiyonun tedavi edilmesi ve diğer etkiler ile birlikte kedilerde ses kısıklığı probleminin de giderilmesi sağlanır.
Larenjit gibi problemlerde eğer kediniz iştahını kaybetme, günlük alışkanlıklarında bozulma yaşanması veya aktif yapısını yitirmeye başlaması gibi bir sorun göstermiyorsa kısa sürede kendiliğinden iyileşme ihtimali yer alacaktır. Ancak bahsedildiği şekilde birkaç günden fazla süren ses kısıklığı problemlerinde tedaviyi desteklemek için eğer yabancı bir cisim boğazda tıkalı kalmışsa bunun cerrahi olarak çıkartılması, buhar desteği verilmesi ya da tümör gibi bir rahatsızlık bulunuyorsa tedavisinin oluşturulması mutlaka gerekecektir.
Net bir şekilde belirlenen kedilerde ses kısıklığı nedeni sonrasında problemin boyutuna ve türüne bağlı olarak gereken noktada ilaç tedavisi, evde bakım tedavisi, yatılı tedavi veya veteriner cerrahi müdahalesi gibi her yöntem uygulanır. Tüm bunlar ile birlikte elbette kedinizin bu tür bir problem yaşamaması için günlük bakımına, beslenmesine ve ev hijyenine detaylı olarak dikkat etmeniz her zaman önemlidir. Yaşadığınız tüm problemlerde de GomVet Veteriner Kliniği’mize başvurmanız her zaman büyük bir fayda sağlayacaktır.