Köpek aşı takvimi, patili dostunuzun sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmesini istiyorsanız, uymanız gereken koşullar arasında yer alır. Köpekler için aşılar, hastalıklardan korunmaları açısından oldukça önemlidir. Unutmayın bir hastalığa karşı en iyi çözüm ona hiç yakalanmamaktır.
Köpekler henüz yavru döneminde hayata annesinden aldığı doğal bir bağışıklıkla başlar. Buna karşın bu bağışıklık zaman içerisinde yok olur. Bu nedenle köpeğinizi korumak için aşı yaptırmanız gerekir. Kimi hastalıkların kalıcı hasar bırakması ve hayati tehlike yaratması nedeniyle aşılma programının adım adım takip edilmesi gerekir.
Yavru köpek aşı takvimi de dahil olmak üzere bu yazımızda, köpeğinize yaptırmanız gereken tüm aşıları ve bu aşıların ne işe yaradığını irdeleyeceğiz.

Köpek Aşı Takvimi: Hangi Aşı Hangi Hastalıktan Korur?
Köpeklere yapılması gereken farklı aşı türleri vardır. Bu aşıların her biri, patili dostunuzu farklı hastalıklardan korur. Köpek aşı takviminde şu aşılar bulunur;
- Karma aşı
- Bronchine aşısı
- Kuduz aşısı
- Corona virüs aşısı
- Parazit uygulamaları
1. Karma Aşı
Karma aşı beş farklı virüse karşı koruma sağlar. Bu nedenle veterinerler tarafından en çok önemsenen aşılardan biridir. Karma aşı; parvovirüs, distemper, adonevirüs-tip2, parainfluenza ve loptospira canicola virüslerine karşı korumak sağlamaktadır.
Parvovirüs, ölümcül bir hastalığa neden olur ve kusma, ishal ve dışkıda kan görülmesiyle kendini belli eder. Distemper ise gençlik hastalığı olarak bilinir. Yavru köpeklerde bu hastalık nedeniyle ölüm oranı çok yüksektir. Virüs kendini solunum ve sindirim sisteminde gösterir.
Adenovirüs- Tip 2 ise köpek öksürüğü hastalığının etkenlerden biridir. Daha çok solunum sisteminde kendini gösterir. Üst solunum yolunda kendini gösteren ve öksürük ile kendini gösteren bir diğer hastalık ise parainfluenza’dır. Leptospira canicola, kanlı ishal ve sarılığa neden olan bir virüstür.
2. Bronchine Aşısı
Köpek boğmacası olarak da bilinen hastalığa neden Bordetella bronchiseptica bakterine karşı bu aşı kullanılır. Aşı kronik öksürükle karakterize olan bu hastalığa karşı oldukça önemli bir koruyucudur. Aşının deri altına uygulanmasının ardından 3 hafta sonra tekrarı yapılır. Nazal boşluğa uygulandığında ise tekrarına ihtiyaç duyulmamaktadır.
3. Kuduz Aşısı
Kuduz aşısı, kuduz hastalığına neden olan Rabies virüsüne karşı koruma sağlama amacıyla yapılır.
4. Corona Virus Aşısı
Bu viral hastalık kanlı ishal, iştahsızlık ve kusma şeklinde kendini gösterir. Corona virüs aşısı bu hastalığa karşı koruma sağlar.
5. Parazit Uygulamaları
Parazit uygulamaları, evcil hayvanlar için oldukça önemlidir. İç parazit uygulamaları köpeklerin sindirim sisteminde bulunan kurt ve tenya gibi parazitlerden korur. Dış parazit uygulamaları ise bit ve pire gibi parazitlerden korunma amacıyla yapılır.
Bu aşılarının tamamını belirli bir düzen ve program halinde uygulanması gerekir. Her bir aşının belirli bir zamanı vardır ve bazılarının tekrar edilmesi gerekir. Tam koruyuculuk açısından köpek aşı takvimine uyulması gerekir.

Köpek Aşı Takvimi
Köpeklerde aşı takvimi aşağıda yer alan tablodaki gibidir.
Aşı Zamanı | Aşı Uygulaması |
6-7 Haftalık | İç ve Dış Parazit Uygulaması |
8 Haftalık | Karma Aşı (1. Doz) |
9 Haftalık | Corona Virus Aşısı (1. Doz) |
10 Haftalık | Bronchine Aşısı (1. Doz) |
11 Haftalık | Karma Aşı (2. Doz) |
12 Haftalık | Corona Virus Aşısı (2. Doz) |
13 Haftalık | Kuduz Aşısı |
14 Haftalık | Karma Aşı (3. Doz) |
15 Haftalık | Bronchine Aşısı (2. Doz) |
İç ve dış parazit uygulamaları 2 ayda bir tekrarlanarak devam eder. Yukarıda verdiğimiz liste aslında yavru köpek aşı takvimidir. Bununla birlikte 1 yaştan sonraki yetişkin köpeklerde de bazı aşıların tekrar edilmesi gerekir. Bunlar karma aşı, Corona virüs aşısı, bronchine aşısı ve kuduz aşısıdır.

Köpek Aşı Takviminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpeğinizde özellikle yavruluk döneminde iç ya da dış parazit görebilirsiniz. Bunun önüne geçmek için parazit tedavisinin düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Ayrıca vücut direncini artırmak da önemlidir.
Köpek aşılamasında dikkat edilmesi gereken önemli konulardan bir diğeri ise farklı tedavinin uygulanıp uygulanmadığıdır. Kortizon ilacı kullanan ya da antibiyotik tedavisi uygulanan köpeklere aşı yapılmamalıdır. Aşı için uygulama sonrasında en az 1 hafta beklemek gerekir.
Köpek aşı uygulamasında iki gün önce ve sonrasında herhangi bir yıkama işlemi yapılmamalıdır. Ayrıca yavru köpeklerde aşı takvimi sonlanana kadar başka hayvanlarla temas etmemesi ve dışarı çıkarılmaması gerekir. Aşı takviminin tamamlanmasının ardından bir hafta sonra bu kısıtlamalar son bulur.
Köpeğinizin bağışıklığının sürekli olarak güçlü kalması için bu pekiştirme aşı dozlarının düzenli olarak uygulanması gerekir. Aşı uygulamaları için veteriner hekiminiz sizi bilgilendirecektir. Aşı uygulamalarıyla ilgili bizimle iletişime geçerek, detaylı bilgi alabilirsiniz.
Not: Bu yazı kamu yararına yazılmıştır. Köpeğinizin durumuna da bağlı olarak aşı süreçlerinde farklılıklar olabilir.