Köpeklerde Uyuz Belirtileri ve Tedavisi

Kaşıntı ile bağdaştırılan en önemli hastalıklar arasında ilk sırayı her zaman uyuz hastalığı alır. Özellikle köpekler ile bilinen bu rahatsızlık, ev hayatında evcil dostlarınızın aşırı huzursuzluk yaşamasına neden olur. Eğer evcil dostunuzda köpeklerde uyuz olarak ifade edilebilecek bir hastalık başlangıcı fark edilirse, hızlı adımlar atılarak bir an önce iyileşmesine yardımcı olmanız gerekecektir.

Köpeklerde uyuz bir deri hastalığı olarak, uyuz akarları nedeni ile oluşan bir rahatsızlıktır. Hastalığın ana kaynağı ise Sarcoptes scabiei olarak adlandırılan akar türüdür. Hem yavru hem de yetişkin köpeklerde cilt üzerinde bu uyuz akarı yerleşerek kısa sürede hastalık oluştururken, özellikle yoğun kaşıntı ve tüy dökülmesi oluşturur. Beslenmesini köpeğin cildinde ve tüyleri arasında bulunan mineraller ve cilt kalıntıları ile sağlarken ciddi bir sağlık riski ortaya koyar.

Uyuz hızlı bir şekilde bulaşıcı bir etki gösterir ve köpekler arasında enfeksiyon çok güçlü bir şekilde yayılabilir. Örnek olarak sadece uyuz olmuş bir köpeğin başka bir köpeğe temas etmesi ile direkt şekilde çok hızlı bir yayılma görülmesi mümkündür. Hatta uyuz akarlarının yaşadığı bölgelerde kolaylıkla diğer köpeklere de yayılma görülürken, köpeklerde uyuz sorunu; üzerine eğilerek hızlı bir şekilde tedavisini başlatmak gereken bir problemdir.

Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi
Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi

Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Uyuz hastalığı ile birlikte bilinen en yaygın belirti elbette ki kaşıntı olarak ortaya çıkar. Genellikle de uyuz köpek belirtileri içerisinde şiddetli ve inatçı bir kaşıntı ifade edilir. Köpeğiniz bu şekilde yoğun bir yapı ile kaşınmaya devam ettiği sürece de kaşıntı bölgesinde cilt hasar görür ve önemli bir tüy kaybı ile karşılaşılır. Bunun yanında köpeklerde uyuz başlangıcı ile birlikte görülebilecek diğer belirtiler aşağıdaki şekilde olacaktır.

  • Kaşıntı bölgesinde hafiften başlayan ve hastalığın düzeyine göre ilerleyen miktarda kızarıklık
  • Uyuz akarlarının bulaşmaya başladığı bölgede deri ve tüy döküntüleri
  • Uyuz akarının bulaştığı bölgede kaşıntı ve tahriş ile birlikte iltihap ortaya çıkması
  • Akar bulaştığı bölgeye göre kulak, karın veya dirsek gibi bölgelerde tüy dökülmeleri
  • Ağır vakalarda ciltte kabuklaşma ve pullanma
  • Halsizlik, iştahsızlık ve enfeksiyon ile birlikte ateş yükselmesi
  • İlerleyen rahatsızlıklarda oluşan yaralar nedeni ile ikincil bakteriyel enfeksiyonlar görülebilmesi
Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi
Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi

Köpeklerde Uyuz Neden Olur?

Uyuz oluşturan akarlar bir nevi parazittir ve vücuda bir dış parazit faktörü olarak bulaşırlar. Bu parazit kaynaklı hastalıkta elbette ki bulaşma faktörlerinden en önemlisi temas gerçekleşmesidir. Doğrudan temas direkt bir şekilde köpeklerde uyuz hastalığı oluşmasına neden olurken, enfeksiyon kapmış bir köpek başka bir köpek ile aynı ortamda bulunduğunda veya aynı eşyaya temas ettiğinde de bulaşma hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Akarlar, uyuz bulaşmış bir köpeğin kullandığı eşyalar üzerine hızlı bir şekilde bulaşırken, bu eşyaları farklı bir köpeğin kullanmaması önemlidir. Aynı ev içerisinde yaşayan farklı bir evcil hayvan, köpek veya dış dünyadaki başka bir köpeğin akar bulaşmış eşyaları veya evinizdeki rahatsızlık yaşayan köpeğin eşyaları mutlaka izole edilmelidir. Yani oyuncak, yatak, tarak, mama kabı veya tasma gibi eşyalar hastalık faktörü taşıyabilir.

Köpeklerde uyuz eğer gebelik döneminde hamile olan anneye bulaşırsa, ilk emzirme sırasında veya anne ile yavru köpeğin bir arada bulunduğu dönemlerde kolaylıkla yavruya geçebilir. Çevrede oyun bahçeleri, barınaklar veya açık alanlardan da hızlı bir bulaşma yaşanması mümkün olurken, deri döküntülerinin bulunduğu ortamlar ve ortak kullanım alanları uyuz akarları için bulaşma alanları oluşturur.

Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi
Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi

Köpeklerde Uyuz Nasıl Geçer?

Köpeklerde görülen bu rahatsızlık değişen türlere sahip olurken, genellikle Sarkoptik uyuz şeklindeki her cins ve yaştaki köpekte görülen hastalık türü yaygındır. Çok nadir bir şekilde Demodex canis akarı nedeni ile Demodektik uyuz ihtimali yer alır. Bu türler uyuzun iyileşme süreci ve yayılma sürecinde de etki gösterirken, köpeklerde uyuz nasıl geçer sorusu için öncelikle teşhis aşaması üzerinde durmak gerekir.

Kliniğimizde veteriner hekimlerimiz uyuz teşhisini gerçekleştirmek için öncelikle fiziki muayene sağlar. Ardından laboratuvar testleri akar varlığını ortaya koyarken, ne kadar kaşınma şiddeti bulunduğu, kaşıntı süresi, genel semptomlar, tüy dökülmesi ve enfeksiyonlar gibi her ayrıntı gözden geçirilir. Alınan parazit örnekleri mikroskop altında incelenirken, bazen ilerleyen vakalarda cilt biyopsisi dahi uygulanır.

Ev ortamında uygulanabilecek köpek uyuz tedavisi açısından yine veteriner hekim tavsiyesi ile birlikte hijyene çok yüksek önem gösterilmesi ve izolasyon sağlanması gerçekten önemlidir. Çünkü hızlı bir bulaşma yöntemi bulunan uyuz hastalığında özellikle ev içerisindeki diğer köpeklerde rahatlıkla parazit bulaşması görülebilir. İyileşme sürecinde yine veteriner tavsiyesi ile beslenmenin değiştirilmesi, daha fazla su tüketimi sağlanması ve uyuzun bölgesi yani bulunduğu noktaya göre doğru ilaçların kullanılması gerekir.

Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi
Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi

Köpeklerde Uyuz Tedavisi

Günümüzde köpeklerde uyuz tedavisi modern yöntemler ile pratik ve kalıcı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Tedavinin aşaması, düzeyi ve türü özellikle uyuzun bahsedilen türlerinden hangisinin yaşandığına, ne kadar şiddetli olduğuna ve köpeğinizin genel sağlık durumuna bağlıdır. Zira bu dış parazit vücuda bulaştıktan sonra evcil dostunuzun bağışıklık düzeyine göre yayılma ve etki süresi değişiklik gösterir. Eğer sayılan belirtiler köpeğinizde yer alıyorsa, ivedi bir şekilde kliniğimize başvurarak uyuz tedavisi başlatılmasını da talep edebilirsiniz.

Uyuz köpek tedavisi için günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan yöntemler arasında veteriner hekimler öncelikle deri temizliği sağlamaktadır. Klinik ortamında veya tavsiye üzerinden ev ortamında sağlanabilecek bu temizlikte özel ilaçlar kullanılır. Şampuan tarzında bu özel ilaçlar cilt üzerindeki uyuz akarlarının vücuttan atılmasını ve öncelikle hijyen elde edilmesini sağlarlar.

Köpeklerde uyuz probleminde tedavinin en önemli aşaması ise kullanılacak reçeteli ilaçlardır. Bu ilaçlar veteriner hekimlerimizin detaylı muayenesi sonrasında tüm tespitler ve teşhisler ile reçeteli bir şekilde size teslim edilir. Tedavi sürecinde ev ortamında deri üzerindeki tüm semptomları giderecek şekilde bu ilaçların kullanılması ile tedavi sürdürülür. Genel olarak ilaçlar krem formunda olmak ile birlikte enfeksiyonları giderecek antibiyotik tabletler gibi ilaç çeşitleri de yer alır.

Köpekler için özel bir şekilde geliştirilmiş uyuz tedavi ilaçları genellikle tüy dökülme etkisinin ortadan kaldırılması, deri üzerindeki enfeksiyon ve lezyonların giderilmesi ve akar etkilerinin vücuttan uzaklaştırılması için fayda sağlarlar. Reçeteli olarak sunulan bu ilaçlarda kullanımın doğru zamanda sağlanarak, miktarlarının belirtilen şekilde uygulanması ve tedavinin takibi için yine veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması gerekir.

Uyuz tedavisi sürecinde belirtilen aralıklar ile veteriner kontrollerin sürdürülerek ilaçlar kullanılır ve köpek bakımından tüm veteriner tavsiyelerine dikkat edilir. Çünkü tavsiyeler düzenli bir şekilde uygulandığında köpeklerde uyuz hızlı bir iyileşme gösterir ve semptomlar ortadan kalkmaya başlarken, uyuz akarları vücuttan uzaklaşır. Tam olarak da bu süreçte tedavide bulaşıcı etki göz önünde bulundurularak izolasyon ve yaşam alanı hijyenine de yüksek özen göstermek gerekir.

Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi
Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi

Uyuz Köpek Nasıl Beslenmeli?

Uyuz hastalığı döneminde vücut bağışıklık sistemini aktif bir şekilde çalıştırırken, akarın vücutta oluşturduğu problemler ile savaşmak için yoğun bir enerji sarf eder. Tedavi sürecinde iyileşmeyi destekleyecek şekilde veteriner hekimler tarafından değişen beslenme önerileri sunulabilir. Bu noktada uyuz köpek nasıl beslenmeli sorusu için öncelikle genel muayenede köpeğin yaşı, sağlık durumu ve hastalığın düzeyi göz önünde bulundurulur.

Uyuz tedavisi yoğun ve yorucu bir süreç olsa da köpeklerde uyuz iyi bir bakım ve doğru beslenme gibi faktörler ile kısa sürede atlatılabilir. Tedavi sürecinde beslenme açısından özellikle bağışıklığı güçlendirecek mamalar, bol su tüketimi ve kullanılan ilaçlar ile etkiyi arttıracak şekilde bağışıklık destekleyici gıdalar kullanılmalıdır.

Tedavi döneminde gelişigüzel bir şekilde edilen bilgiler ile alternatif tedavi yöntemlerini denememek ve yanlış gıdalar kullanmamak özellikle önemlidir. Bu süreçte en doğru tedavi, beslenme ve takip avantajının elde edilmesi için ilk belirtiler ile karşılaşıldığı andan itibaren GomVet Veteriner Kliniği’mize başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi
Köpeklerde uyuz belirtileri ve tedavisi

Köpeklerde Uyuz ile İlgili Sıklıkla Sorulan Sorular

Bu bölümde köpeklerde uyuz hakkında sıkça akla gelen sorular için kısa cevapları bulabilirsiniz.

Köpekteki uyuz insana geçer mi? 

Uyuz akarlarının bazı türleri insanlara bulaşabilmektedir. Ancak genellikle Sarkoptik uyuz oluşturan akarlar insanlara bulaşmaz ve nadiren belirtiler görünse de bir hekime başvuru sağlanabilir.

Uyuz köpek nasıl belli olur? 

Uyuz bulaşması durumunda köpeklerde hızlı bir şekilde kaşıntı başlarken; ciltte kızarıklıklar, tüy dökülmesi, halsizlik ve enfeksiyon görülebilir.

Uyuz köpeğe ne iyi gelir? 

Köpeklerde uyuz ile birlikte mutlaka veteriner kontrolünde hijyen, ilaç kullanımı ve sağlıklı bir beslenme gerekir. Bağışıklığı desteklemek amacı ile bol su tüketimi sağlanması gerekirken, vitamin takviyeleri ve yine veteriner tavsiyesi ile bağışıklık güçlendirici ürünler kullanılabilir.

Uyuz olan köpeğe ne yapılmalı?

Evcil dostunuz uyuz rahatsızlığı ile karşılaştığında hızlı bir şekilde veteriner desteği alınarak tedaviye başlanmalıdır. Tedavi sürecinde iyi bir izolasyon sağlanması, ev hijyenine dikkat edilmesi ve diğer evcil hayvanlardan uzak bir şekilde tedavinin tamamlaması önemlidir.

Bir yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evcil hayvan sağlığı, bakımı ve mutlu dostlar için ipuçları! Blog yazılarımızla sevgili dostlarınızın yaşam kalitesini artırmaya yönelik öneriler keşfedin.

Yeni Yazıları Takip Edin

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Edit Template

GomVet, sevimli dostlarınızın sağlığı ve mutluluğu için modern ve güvenilir veterinerlik hizmetleri sunar. Deneyimli ekibimiz ve samimi yaklaşımımızla her zaman yanınızdayız.

© 2025 GomVet