Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Evinizin kapılarını bir kediye açmanız ve hayatınızda ona bir yer vermeniz için bir kedi sahiplenmeniz veya çok fazla tercih edilmese de satın almanız gerekir. Özellikle sahiplenme durumunda bir yavru kediyi tercih etmeniz, evcil dostunuzun sizin ile beraber yetişmesini ve size çok hızlı alışmasını sağlayabilir. Ancak bu süreç içerisinde de yavru kedi bakımı konusunda iyi araştırma yapmanız ve doğru yaklaşımlarda bulunmanız önemlidir.

Yavru kedi bakımı gerçekleştirmek yetişkin bir kedinin bakımını ve eğitimini üstlenmekten çok daha detaylı bir süreç oluşturur. Çünkü yetişkin bir kedi tuvalet alışkanlığından oyun alışkanlığına, beslenme düzeninden uyku düzenine kadar birçok bilgiye sahip olsa da yavru kediler bu noktada size muhtaç ve bağımlı bir konumda bulunacaktır. Hatta bu bakım sürecinin hafta hafta kedinin doğumundan itibaren takip edilmesi de büyük fayda sağlayabilir.

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Kedilerin doğdukları andan itibaren annelerinden ayrılması çok yanlış olmak ile birlikte özellikle ilk birkaç ay anne bakımında kalarak, anne sütü emmeleri sağlıkları açısından çok önemlidir. Ancak bazı kediler bu kadar şanslı olmayıp, doğum sırasında annelerini kaybedebilmekte veya insanların hataları nedeni ile annelerinden ayrı kalabilmekte ve bakıma muhtaç olabilmektedir. Bu tarz bir kediyi sahiplendiğinizde de annesiz yavru kedi bakımı gerçekleştirmek zor ve gerçekten şefkat isteyen bir süreçtir.

Kedinizin annesi evinizde sizinle beraber yaşıyor olsa da annesinin sağladığı bakım yanında yine de sizin de ona sunmanız gereken bakım desteği ve atmanız gereken adımlar mutlaka yer alacaktır. Onun ile bir çocuk ile ilgilenir gibi ilgilenmeniz ve tüm gereksinimlerini karşılayarak iyi bir hayata sahip olmasını sağlamanız gerekecektir. Çünkü kediler doğduktan sonra insanlara göre çok hızlı yetişerek olgunlaşsalar dahi yine de çocukluk döneminde çok saf, masum ve muhtaç bir konumda yer almaktadırlar.

Bir kedinin annesi ile veya annesiz olarak evinizde yetişmeye başlaması durumunda yavru kedi bakımı için öncelikle belirli başlıklar üzerinde durmak gerekir. İlk olarak yavrunun en önemli ihtiyacı beslenme olarak görülmelidir. Elbette anne sütü en doğru besin kaynağı olsa da özellikle annesiz yavru kedilerde 2 aydan küçük bir kedi için birçok değişen toz mama ve veteriner tavsiyesi ile temin edilebilecek mama çeşitleri bulunmaktadır.

Bir haftalık yavru kedi bakımı
Bir haftalık yavru kedi bakımı

Bir Haftalık Yavru Kedi Bakımı

Örnek olarak bir haftalık yavru kedi bakımı yapılırken veteriner hekim tavsiyesi ile temin edebileceğiniz ve kliniğimizde de yer alan mama türleri bulunmaktadır. Toz mama şeklinde sıvı içerisine ilave edilerek kullanılabilecek bu mamalar, özellikle 30 gün gibi bir süreyi doldurmamış bebek kedilerde tüketime uygundur. Mama su ile hazırlandıktan sonra ılık bir konuma geldiğinde biberon veya şırınga ile yavru kediye verilebilir.

1 aylık yavru kedi bakımı
1 aylık yavru kedi bakımı

1 Aylık Yavru Kedi Bakımı

Kediler yaş anlamında insanlara göre çok daha hızlı yaşlanan ve özellikle 1 yıl gibi bir insan ömrüne karşı birkaç yaş alan canlılardır. Bu çerçevede 1 aylık yavru kedi bakımı yapılırken kedinizin artık biraz büyümüş olduğunu rahatlıkla anlamanız mümkündür. 1 aylık bir yavru kedi için bakım gerçekleştirilirken yavaş yavaş annesinden de kardeşlerinden ayrılmaya alışacak ve bazen de annesiz bir şekilde yanınızda büyüdüğü için size alışmaya başlayacaktır.

Bakım sürecinde kedinizin beslenmesi kadar vücut ısısını koruması için sıcak bir ortamda yaşamasını sağlamanız ve temizliği ile sağlık bakımlarına da dikkat etmeniz gerekir. 6 ay öncesinde kediyi yıkamak uygun olmasa da sık sık kedinizi doğal malzemeler ve önerilen ürünler ile temizleyebilir, ağız bakımına dikkat edebilir, kulak temizliği ve alt temizliklerini yapabilirsiniz.

1 aylık yavru kedi bakımı
2 aylık yavru kedi bakımı

2 Aylık Yavru Kedi Bakımı

2 ay gibi bir süreye ulaşan yani 8 haftayı dolduran kedilerde artık toz mamalar yerine kuru ve yaş kedi maması seçimi yapmaya başlanabilir. Bu süreçte veteriner hekim desteği alınarak, yağ ve protein içeriği gayet dengeli mama türleri tercih edilebilir. Günlük enerji ihtiyacı yetişkin bir kediden fazla olacak bu dönemdeki yavru kedilerde özellikle ihtiyacı karşılayacak doğru mama tüketimi sağlanmalıdır.

2 aylık yavru kedi bakımı artık kedinizin sosyalleşmeye başlayacağı bir döneme girdiği için ona iyi bir oyun ve dinlenme ortamı oluşturmanız ihtiyacını ortaya çıkarır. Kedinizin alışkanlıklarını kontrol etmeye başlayacağınız şekilde disiplin kurarak; tırmalama ya da etrafa zarar verme gibi dürtüleri engelleyecek eğitimler amaçlayabilirsiniz. Hatta artık tuvalet ihtiyacını gidereceği noktayı belirleyerek, kum kabı eğitimi verebilir, oyun eğitimleri ve ev ortamını kullanma eğitimleri başlatabilirsiniz.

Kedi bakımı ile ilgili en önemli nokta elbette hayatı boyunca karşılaşabileceği tüm risklere karşı bağışıklığını güçlü tutabilmeniz, ona doğru uyku düzenini sağlamanız ve veteriner kontrollerini aksatmamanızdır. Doğru aşı takviminin takip edilmesi ile hem tüm hastalıklar hem de parazitlere karşı aşılanmalarının tamamlanması, tüy ve vücut bakımlarının düzenli yapılması gibi tüm noktalarda da GomVet tecrübesi ile doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evcil hayvan sağlığı, bakımı ve mutlu dostlar için ipuçları! Blog yazılarımızla sevgili dostlarınızın yaşam kalitesini artırmaya yönelik öneriler keşfedin.

Yeni Yazıları Takip Edin

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Edit Template

GomVet, sevimli dostlarınızın sağlığı ve mutluluğu için modern ve güvenilir veterinerlik hizmetleri sunar. Deneyimli ekibimiz ve samimi yaklaşımımızla her zaman yanınızdayız.

© 2025 GomVet