Kedilerin sevimli, oyuncu ve eğlenceli canlılar olmasının arkasında kendilerine has miyavlama sesleri ve görsellikleri yer alır. Kedinizin görsel anlamda estetik özelliklerini korumaya çalışmanız gibi sesinin kısılmasına karşı da onu korumayı önemsemeniz gerekir. Çünkü yavru kedilerde ses kısıklığı kendi başına bir problem olmayıp, herhangi bir rahatsızlıktan öte gelen belirtiler arasında yer alabilir.
Bu yazımzıda yavru kedilerin sesi neden kısılır, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir sorularını ele alacağız.
Yavru kedilerin sesi neden kısılır?
Yavru Kedilerin Sesi Neden Kısılır?
Kediler hayatları boyunca iletişimi ve taleplerini sürekli bir şekilde miyavlama sesi ile sağlarken, özellikle yavruluk döneminde çok daha sevimli ve ince bir sese sahip olurlar. O naif ve tatlı ses bazen bir kısılma ile duyulmaz hale dahi gelebilir. Bu tip bir ses değişikliğini fark ettiğinizde, kedinizin sesinin kısılması arkasında larenjit problemi bulunduğu ifade edilebilir. Larenjit rahatsızlığı ise genellikle kedilerde ses tellerinde oluşan iltihap olarak ifade edilebilir.
Genellikle yavru kedilerde ses kısıklığı larenjit kaynaklı olarak ortaya çıkarken, bu rahatsızlığın oluşmasında da bazı faktörler etkili olabilmektedir. Çünkü yavruluk döneminde kediler bazen ses tellerini zorlayacak veya gırtlakta zorlanma oluşturacak bir faktöre maruz kalabilirler. İltihap dolayısıyla ses telleri elastik yapısında bozulma gösterirken, geçici süreli bir şekilde ses kısılması yaşanabilir. Bu duruma neden olan ana faktörler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Virüs kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonları
- Aşırı tozlu ve kirli bir ortamda hava soluma
- Çok uzun süre yüksek ses ile miyavlama
- Darbelere bağlı yaşanan travmalar veya kazalar
- Gırtlak bölgesinde oluşabilen tümör veya kitleler
- Yabancı cisimlerin yutulması ile boğazda ve ses tellerinde tıkanma
- Hipertiroidizm

Yavru Kedilerde Ses Kısıklığı Belirtileri
Yavru kedilerde larenjit kaynaklı veya sadece yabancı bir cismin yutulması gibi nedenler dolayısıyla oluşan ses kısıklığı bazı belirtiler ile daha anlaşılabilir bir hale gelir. Örnek olarak kedinizin miyavlaması boğuk bir hale gelirken, bazen de miyavlamaya çalışırken hiçbir ses çıkaramaz. Yemek yerken, su içerken ve hatta normal zamanda yutkunma problemi yaşamaya başlarken, mırlarken dahi sesi yabancılaşmaya başlar. Özellikle larenjit gibi problemler yaşanıyorsa gözlerde akıntı, öksürük ve hapşırık gibi belirtiler de görülebilir.

Yavru Kedilerde Ses Kısıklığı Tedavisi
Yavru kedinizde ses kısıklığı problemi belirtiler ile anlaşılır bir hale geldiğinde ilk etapta ona destek sunarak veteriner hekime ulaşana kadar daha rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz. Veteriner hekimler genel bir muayene ile birlikte larenjit veya ses kısıklığına neden olan problemi belirlemek için bazen fiziki muayene, bazen röntgen ya da ultrason gibi görüntüleme teknikler ile teşhis gerçekleştirir. Sonrasında sağlanan bu teşhise bağlı olarak tedavi oluşturulabileceği gibi bazen de ses terapisi uygulanabilir.
Eğer yavru kedinizin sesinin geri gelmesini istiyorsanız, veteriner desteği ile birlikte profesyonel destekli adımlar atılabilir. Örneğin; öncelikle kedinizin sesini dinleyerek seste nasıl bir değişim olduğunu ve ne kadar bir kısıklık olduğunu veteriner desteği ile belirleyebilirsiniz. Veteriner hekimin belirlediği diyet programına uygun bir şekilde daha fazla vitamin ve mineral sağlayan bir mama seçimi yapabilir ve yavru kedinize daha kolay yutacağı yumuşak mamalar sunabilirsiniz. Bu süreçte özellikle larenjit gibi bir iltihap ile karşılaşılmış ise iyi bir dinlenme ortamı oluşturmak ve stres ya da yorgunluktan kaçınması için kedinize yardımcı olmak gerekecektir.
Yavru kedilerde ses kısıklığı probleminde tedavi oluşturulurken özellikle larenjit gibi problemlerde ana faktörün belirlenmesi ihtiyacı yer alır. Eğer ses kısıklığı ile birlikte kediniz yorgun, hareketsiz ve iştahsız bir hale geliyorsa mutlak bir şekilde farklı bir problem yer alacağı için teşhis ve tedavi gerekir. Eğer ortaya çıkan larenjit durumu iyileşmeye başlarsa, doğal olarak kedinin sesinde de iyileşme başlayacaktır. Ancak ses kısıklığı ile birlikte bazen farklı belirtiler de ortaya çıktığında daha kapsamlı bir hastalık riski yer alabileceği için genel bir muayene gerekir.
Tedavide örnek olarak eğer kediniz yabancı bir cisim yutmuş ise pratik bir müdahale veya bazen cerrahi müdahale ile bu yabancı cismin çıkarılması gerekir. Tümör veya kitle gibi durumlarda cerrahi müdahale yapılırken, ses tellerinin aşırı yorulmuş olması gibi durumlarda da buhar gibi nem desteği tedavileri sağlanabilir. Bazen çok detaylı ve bazen çok kısa süreli bir şekilde ve genellikle ev ortamında devam edecek tedavilerde kedilerde ses kısıklığı giderilebilir. Sadece karşılaştığınız belirtiler sonrasında profesyonel destek için GomVet Veteriner Kliniği’mize başvurmanız yeterli olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular
- Yavru kedide ses kısıldığında ne yapılmalıdır?
Dinlenmesi ve stresten uzaklaşması sağlanarak sessiz ve sakin bir ortam oluşturulmalı ve sonrasında da müdahale için veteriner başvurusu yapılmalıdır.
- Yavru kedilerde ses neden kısılır?
Larenjit, boğazda problem oluşturabilecek yabancı bir cismin yutulması veya tümör gibi birçok faktör ses kısıklığı oluşturabilir.
- Yavru kedi neden miyavlamaz?
Yavru kediler bazen çok üzgün olduklarında, yeterince ilgi görmediklerinde ve stresli olduklarında miyavlamaktan vazgeçebilir ve bir süre sonra ses kısıklığına neden olabilir.
Bilgi Notu → İçeriğin hazırlanmasında GomVet Veteriner Hekimleri katkı sunmuştur. Blog sayfasında yer alan içerikler bilgilendirme amaçlı olarak yayın tarihindeki bilimsel veriler ışığında hazırlanmıştır. Evcil dostunuzun sağlığına ilişkin sorularınız, teşhis ve tedavi işlemleriniz için mutlaka bir veteriner hekime başvurunuz.