“Kedi tuvaleti nasıl temizlenir?” merak ediyorsanız, bu yazı tam size göre! Kediler, doğal şartlarda ve ortamlarında bolca toprağa sahiptir. Kedilerin, rakiplerine ve diğer yırtıcılara yerlerini belli etmemek için dışkılarını toprağa gömdüğü tahmin edilmektedir. Evlerimizde de bu davranışı devam ettirirler. Evlerimizde kedilerimiz için, içine kum doldurduğumuz tuvaletler satın alırız. Kimisi açık, kimisi kapalı çok farklı kedi tuvaleti modelleri vardır. Peki, kedi tuvaleti nasıl temizlenir? Bu soru hem evinizin temizliği, hem evcil dostunuzun sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu yazımızda öncelikle kedi kumu çeşitlerine değinecek, ardından kedi tuvaletinin nasıl temizlendiğine ve kokusunun nasıl giderilebileceğine değineceğiz. İşte kedi tuvaleti nasıl temizlenir konusunda merak ettiğiniz her şey…

Kediniz İçin Hangi Kumu Tercih Etmelisiniz?
Kediniz için çok farklı türlerde ve markalarda kedi kumu tercih etmeniz mümkündür. Kedi kumu satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden biri, kaliteli olmasıdır. Bu kedi kumlarının, kullanım sırasında ortaya toz çıkardığını unutmayın. Bu da kedinizin düzenli olarak toza maruz kalmasına neden olur. Bu durumu engellemek adına mümkün olduğunca kaliteli kumları tercih etmeniz gerekir.
Topaklaşan kedi kumunun temizlediği daha kolay olacaktır. Kedi kumunu temizlemek için küçük ve sağlam bir kum küreğine ihtiyacınız vardır. Topaklaşan kumlar, idrarı emer ve belirli bir alanda tutar. Bu sayede temizliği de çok daha kolay hale gelir. Bu topakları ve dışkıları, kum küreği ile alabilirsiniz. Bu küreklerin alt tarafı elek biçimindedir. Bu sayede yalnızca topak olan kısmı almanız mümkündür. Kedi tuvaletinde kum azaldığı zaman kum ilavesi yapabilirsiniz. Ayrıca ayda en azından bir kez kumu tamamen dökmeli ve kabı yıkamalısınız. Yıkama sırasında çamaşır suyu ya da sirke kullanabilirsiniz. Çamaşır suyu kullanıyorsanız, az miktarda olmasına ve iyice durulanmasına dikkat etmelisiniz. Tuvaletin tamamen kurumasını beklemeniz de önemli bir diğer detaydır.
Kedi tuvaleti yıkama sıklığınızı azaltmak istiyorsanız buna özel olarak tasarlanmış ipli poşetlerden de kullanabilirsiniz. Bu poşetleri kabın kenarından geçirmeli ve üstünü 10 santim kadar temiz kumla doldurmalısınız. Kum miktarı ve temizleme sıklığı kedi sayınıza göre değişkenlik gösterebilir.
Kristal silika kumlar, sıvıyı kolayca emme özelliğine sahiptir. Bu tip bir kum tercih ediyorsanız, kedilerin dışkısını da kum üzerinden kürekle kolayca alabilirsiniz. Kristal silika kum kullansanız da ayda en azından bir kez kabı tamamen yıkamalısınız.
Her ne kadar yaygın biçimde kullanılmıyor olmasa da çam kedi kumu da, son yılların dikkat çeken ürünlerinden biridir. Çam perliti adı verilen bu ürün çam ağacının talaşından üretilmektedir. Doğal olan bu malzeme, kediniz için oldukça sağlıklıdır. Kediniz idrarını yaptığında talaşlar tozlaşırlar. Eğer çam perliti tercih ediyorsanız, kum kabını sallayarak temiz talaşların yukarda kalmasını sağlayabilirsiniz. Kum tamamen tozlaştığında ise bu malzemeyi tuvalete dökerek, üzerinde doğrudan sifonu çekebilirsiniz. Bu malzemenin doğaya herhangi bir zararı yoktur. Kum kabını boşalttıktan sonra suyla ve çamaşır suyuyla yıkayabilirsiniz.
Kedi tuvaleti için pratik kum poşetlerinden kullanıyor olabilirsiniz. Bu pis kumun tamamının değişmesi için çok daha kolay olacaktır. Ayrıca kedi tuvaletini her ne kadar düzenli olarak temizleseniz de kokuların önüne geçemeyebilirsiniz. Bu durumlarda kum kokusu giderici de kullanılabilir.

Kedi Tuvaleti Hangi Sıklıkla Temizlenmeli?
Kediler, oldukça titiz canlılardan biridir. Eğer tuvaletlerini düzenli olarak temizlemezseniz, bir süre sonra tuvaletleri kullanmamaya başlayabilirler. Bazıları, tepki olarak evinizin herhangi bir yerine tuvaletini yapmaya da başlayabilir. Böylesi bir durumla karşılaştığınız anda ilk olarak tuvalet temizleme periyotlarını daha da sıklaştırabilirsiniz.
Bunların yanı sıra sürekli olarak kirli bir tuvalet, kedilerin sağlığı açısından da sıkıntı yaratır. Bu durum kedilerde idrar yolu enfeksiyonu gibi sıkıntıların temel kaynağıdır. Ayrıca sık temizlenmeyen tuvaletler, evinizin de kolayca kirlenmesine neden olacaktır. Tuvaletin içerisinde kedinizin rahat biçimde hareket edeceği bir alan kalmadığında, patilerine dışkı ve idrar bulaşabilir. Patilerine bulaşan dışkıyı ve idrarı kediler evin içerisine taşıyacaktır. Bu nedenle düzenli temizlik önemlidir. Tüm bunlar dikkate alındığı zaman kedilerin tuvaletlerinin günde en az 1 kez temizlenmesi gerekir. Hatta birden fazla kediniz varsa, bu sayısı günde ikiye de çıkarabilirsiniz. Kedinizin tuvalet alışkanlıkları ve sayısına bağlı olarak tuvalet kaplarını 15 günde ya da ayda en azından 1 kez çamaşır suyuyla temizlemelisiniz. Bunu bir rutin haline getirmeniz hem evinizin hijyeni hem de kedinizin sağlığı açısından önemlidir.
Bunların yanı sıra kapalı bir kedi tuvaleti kullanıyor olabilirsiniz. Bu tuvaletler filtreli olarak üretilirler. Bu özellikle bir kabınızın varsa, belirli aralıklarla filtresini değiştirmeniz de faydalı olacaktır.

Kedi Tuvalet Kokusu Nasıl Giderilir?
Kediler, son derece temiz hayvanlardan biridir. Onları sürekli olarak dilleriyle kendilerini temizlerken bulabilirsiniz. Ayrıca, pis yerlerde olmayı da tercih etmezler. Bu nedenle tuvaletlerinin de temiz olmasını isterler. Evinizde bir kedi varsa, temizliğe ekstra özen göstermeniz gerekir. Bu hem sizin hem de kedinizin sağlığı ve huzuru açısından önemlidir. Bu noktada en önemli konulardan biri kedi tuvaletinin temizliğidir. Kedi tuvaletlerini sıklıkla temizleyerek, yeniden kullanıma uygun hale getirmelisiniz.
Özen göstermeksizin temizlediğiniz tuvaletler, kedinizin sağlığı açısından oldukça sorunludur. Bunun yanı sıra kötü koku açısından da etrafa zararlıdır. Kedi tuvaletlerinin kokusu, kedi besleyenlerin en büyük dertlerinden biridir. Peki, bu kokuyu gidermek için neler yapmak gerekir?
Kedi tuvaletinden yayılan kokuları gidermek için bir takım önlemler alabilirsiniz. Bu sayede rahatsızlığınızı büyük oranda giderebilirsiniz. Evde birden fazla kediniz varsa en azından iki tuvalet kullanmanız faydalı olacaktır. Ayrıca kapalı tuvaletler hem kedilerin mahremiyetini sağlar hem de dışarıya yayılan kötü kokuları engelleyecektir. Kapalı tuvaletler, etrafa yayılan kokuyu büyük oranda önler. Bu sayede evinizin temiz kalma oranı artacaktır.
Kedi tuvaletlerinde kötü kokuları engellemek istiyorsanız, temizleme sıklığını artırabilirsiniz. Günde 2 defa tuvalet temizliği, bu kokuları büyük oranda engelleyecektir. Günlük temizlikle birlikte, yeni kum eklemek de kokunun azalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca 10-15 günlük periyotlarla tüm kumu değiştirmek ve tuvaleti temizlemek kokuların giderilmesinde size yardımcı olacaktır.
Kedi kumunda oluşan kokularda, tercih ettiğiniz kum çeşidi de önemli konulardan biridir. Bununla birlikte dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri parfümlü kedi kumlarının kedinize zarar verme olasılığının bulunmasıdır. Bunun yerine doğal, aktif karbonlu ya da sabunlu kumları tercih edebilirsiniz. Doğal aktif karbon içeren kumlar, kedilerin idrar ve dışkılarındaki amonyağı bloke eder. Bu da kokunun minimum seviyelere inmesine yardımcı olacaktır.
Sıvıyla temas edince topaklanan kumlar, kumun daima kuru ve hijyenik olmasını sağlar. Kötü kokuyu hapseden çok çeşitli kumlar vardır. Bunlar kokusuz da olabilirler. Hem kötü koku engellemesi hem temizliğinin kolay olması kedi kumu seçiminde önemlidir. Bu tip kumları uzun süreler boyunca kullanmak da mümkündür.
Kedinizin tuvaletinin önüne alacağınız bir paspas da en azından kumların etrafa yayılmasını engelleyecektir. Kediniz tuvaletten çıktığında patisinde kalan kumlar, bu paspaslara takılacaktır. Bu sayede kumların evinize yayılma hızı da yavaşlayacaktır.
Eğer yavru bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, tuvalet alışkanlığı kazandırmanız gerekebilir. Bunu kazandırmak için ilk olarak açık ve küçük boy bir tuvalet kullanabilirsiniz. Bu sayede tuvalete alışkanlık süreci hızlanacaktır. Yavru kediler, doğaları gereği tuvaletlerini yaptıktan sonra üstünü kumla örterler. Bu konuda bir sorun yaşamanız oldukça zordur. Bununla birlikte yavru kediler için üretilmiş kedi kumları bulunmaktadır. Bunları almanız zorunlu değil ancak iyi olacaktır. Yavru kediler için üretilen kumlar, bebek pudralı gibi seçeneklere sahiptir.
Yukarıda verdiğimiz bilgilere bağlı olarak kum seçiminizi yapabilirsiniz. Her kumun temizlik işlemi farklılık gösterebilir. Temizliğin kişisel bir durum olduğunu unutmayın. Her evde temizlik anlayışı farklı olabilir. Bunun nedeni, kedinizin düzeni olabilir. Ayrıca kedi sayısı gibi faktörler de etkilidir.