Kedilerde Lösemi Aşısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lösemi hastalığı, kedilerde FeLV virüsü kaynaklı olarak oluşabilen bir hastalıktır. Viral hastalıklar arasında özellikle bağışıklık sisteminin zayıflığından faydalanan bu problem, ölümcül bir risk ortaya koyabilmektedir. Hastalığa karşı evcil dostlarımızda koruma elde edilmesi açısından da kedilerde lösemi aşısı uygulaması yer almaktadır.

Lösemi tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de zayıf bağışıklık sistemi problemi ortaya çıkarırken, çoğu zamanda bağışıklık sisteminin çalışmasını engeller. Bu durumdan mütevellit olarak bağışıklık sistemi görevini yerine getiremediği için vücut kanser problemine ve beraberinde zatürre, sarılık ya da kansızlık gibi problemlere karşı zayıf bir hale gelir. Bu duruma karşı koruma oluşturulması açısından kedilerde lösemi aşısı son yıllarda giderek daha fazla seçilen bir hale gelse de halen aşı ile ilgili endişeler, araştırmalar ve akılda yer eden sorular bulunmaktadır.

Kedilerde lösemi aşısı
Kedilerde lösemi aşısı

Kedilerde Lösemi Aşısı Nedir? Ne İşe Yarar?

Kedilerde lösemi problemi ile karşılaşıldığında virüsün vücutta etkinliğini engellemek açısından kedilerde lösemi aşısı uygulaması gerçekleştirir. Kedi lösemisi ise insanlarda görülen AIDS ile benzer bir yapıya sahip olurken, bağışıklık sistemi kapsamlı bir çöküş yaşar. Günümüzde eskiye göre çok daha seyrek bir şekilde görülen bir problem olsa da lösemi halen özellikle yavru kedilerde ve bağışıklığı düşük kedilerde risk oluşturabilmektedir.

Lösemi, kediler arasında birbirlerini yalaması, ortak mama kabı veya su kabı kullanılması, vücut salgılarının bulaşması ya da kan teması ile yayılabilmektedir. Bu durumda yayılmanın da azaltılabilmesi ve lösemiye karşı güçlü bir koruma oluşturulması için uygulanan kedilerde lösemi aşısı ise bilhassa yavru kedilerde virüsün bulaşmasını ve bulaşsa dahi bağışıklık sistemini ele geçirmesini engellemek için uygulanan bir koruyucu bileşimdir.

Kedi lösemi aşısı sayesinde FeLV virüsü kedilere bulaşsa dahi aşı virüsün vücutta ölümcül bir sonuç ortaya çıkarmasını engelleyebilir. Aşının etkinlikleri arasında hastalığın yıkıcı sonuçlarını azaltabilmek ve yavru kedilerde dahi bağışıklık sistemini koruyacak şekilde vücudu enfeksiyon ve diğer rahatsızlıklardan korumak yer alır. Aşı, virüsün oluşturduğu enfeksiyona karşı koruma amacına sahip olurken; %100 koruma sonucu göstermese de kullanılan aşının markası, kedinin genel sağlık durumu ve yaşı gibi faktörlere göre bu koruma düzeyi değişiklik oluşturabilir.

Kedilerde lösemi aşısı
Kedilerde lösemi aşısı

Kedilerde Lösemi Aşısı Şart Mı?

Kedilerde yavruluk döneminden itibaren bazı aşılar zorunlu aşılar sınıfında yer alırken, kedilerde lösemi aşısı ise zorunlu aşılar sınıfında yer almamaktadır. Kedi lösemisi (leukemia) karşısında bu aşı karma aşı içerisinde bir bileşen olarak yer alır ve ana amaç bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Kedi sahipleri aşının uygulanmasını tercihe bağlı olarak seçebilir. Ancak uygulandığında lösemi hastalığına yakalanması riskine karşı bağışıklık sistemi güçlü bir yapıya sahip olur.

Aşı uygulaması zorunlu bir yapıya sahip olmasa da kedilerde vücut hayatın herhangi bir döneminde FeLV virüsü ile karşılaşma riskine her zaman uğrayabilir. Çünkü kediler arasında gerek yavruluk gerek yetişkinlik döneminde sadece dışkı, tükürük veya kan teması ile dahi virüsün bulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bazen kediler doğum yaparken anne kediden yavru kediye virüs bulaşma ihtimali de bulunmaktadır.

Virüsün bulaşması riskine karşı aşı tercih edildiğinde vücut bağışıklık sistemi kuvvetli bir hale getirilirken, tam tersi durumda vücut kanser, kansızlık, ağrılı enfeksiyonlar veya bağışıklık sisteminin çökmesi gibi risklere karşı da açık bir hale gelebilir. Bu durumda aklınıza takılan bazı sorular ve aşı ile ilgili endişelere sahip olmanız ihtimali durumunda mutlak bir şekilde kliniğimiz veteriner hekimlerine danışarak daha net bilgi talep edilmelidir.

Kedilerde lösemi aşısı
Kedilerde lösemi aşısı

Kedilerde Lösemi Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Aşının uygulanması için evcil dostlarımızın yavruluk döneminde koruma altına alınması tercih edilmelidir. İlk doz genellikle kedinin 8-9 haftalık olduğu dönemde uygulanırken, ortalama 1 ay sonrasında ikinci bir doz uygulanmalıdır. Sonrasında ise aşının ömür boyu etkinliğini sürdürmesi açısından yıllık olarak tekrarlanması da veteriner hekimler tarafından önerilmektedir.

Kedi Lösemi Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Aşılar vücutta belirli bir virüse karşı antikor elde edilmesi ve koruma oluşturulmasını sağlamak için uygulanırken, vücuda belli bir miktarda virüs enjekte edilir ve bu durumdan dolayı yan etkiler oluşabilir. Yine kedilerde lösemi aşısı uygulaması sonrasında da karşılaşılabilecek yaygın ama hafif yan etkiler arasında aşağıdaki durumlar sayılabilir:

  • Vücutta genel bir halsizlik ve yorgunluk
  • İştahın azalması ile birlikte birkaç günlük yemek yememe isteği
  • Aşırı hareketten kaçınma
  • Aşı uygulama bölgesinde hafif kızarıklık ve dokunmada hassasiyet
  • Çok nadir olarak aşı bölgesinde küçük ve acil müdahale edilebilecek bir kist oluşumu
  • Hafif ateş yükselmesi
  • Aşı dolayısıyla birkaç saat sürebilecek alerjik reaksiyonlar
Kedilerde lösemi aşısı
Kedilerde lösemi aşısı

Kedi Lösemi Aşısı Fiyatı Ne Kadar?

Lösemi aşısı zorunlu bir aşı olmamak ile birlikte dünya genelinde değişen markalar tarafından üretimi gerçekleştirilen ve veteriner kliniklerin bu markalar arasında seçim gerçekleştirdiği bir aşı türüdür. Aşı her yıl yeniden temin edilerek hatta yıl içerisinde belirli partiler ile temin edilerek evcil kedilerde uygulanırken, her dönemde lösemi aşısı kedi fiyat bilgilerinde de değişiklik oluşabilmektedir. Bu neden ile net fiyatlandırma uygulama döneminde kliniğimiz ile iletişime geçilerek daha doğru bir şekilde öğrenilebilir.

Kedilerde lösemi aşısı
Kedilerde lösemi aşısı

Kedilerde Lösemi Aşısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aşı ile ilgili akla takılan birçok farklı soruda kısa cevapları bu bölümde bulabilirsiniz.

1.     Ev Kedisine Lösemi Aşısı Gerekli Mi?

Ev kedilerinde de özellikle aynı evde birden fazla kedi yaşıyor ya da kediniz açık dünyaya çıkarak geri dönüyorsa, virüs bulaşma ihtimali yer almaktadır. Bu neden ile koruma için ev kedilerine de lösemi aşısı uygulanabilir.

2.     Kediler İçin Lösemi Aşısı Kaç TL?

Lösemi aşısı yıl yeniden temin edilerek uygulamada il veteriner hekimler odasından alınan fiyatlar ile hizmet verilir. Güncel fiyatlar kliniğimizden 365 gün sadece tek bir telefon ile öğrenilebilir.

3.     Kedi Lösemi Aşısı Yılda Kaç Kez Yapılır?

İlk uygulama yavruluk döneminde ortalama 2 aylık süreçte başlarken, aynı yıl içerisinde iki doz uygulama yapılır. Sonrasında ise her yıl bir defa tekrar edecek şekilde lösemi aşısı uygulanabilir.

4.     Kedi Lösemi Aşısı Ne Kadar 2025?

2025 yıl dahilinde il veteriner hekimler odası tarafından belirlenmiş rakamlar ile kliniğimizde aşı uygulamaları sağlanmaktadır. Güncel tarife için kliniğimizden bilgi talep edilebilir.

Bir yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evcil hayvan sağlığı, bakımı ve mutlu dostlar için ipuçları! Blog yazılarımızla sevgili dostlarınızın yaşam kalitesini artırmaya yönelik öneriler keşfedin.

Yeni Yazıları Takip Edin

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

By signing up, you agree to our Privacy Policy

Edit Template

GomVet, sevimli dostlarınızın sağlığı ve mutluluğu için modern ve güvenilir veterinerlik hizmetleri sunar. Deneyimli ekibimiz ve samimi yaklaşımımızla her zaman yanınızdayız.

© 2025 GomVet