Bir köpeğin doğum anından itibaren öncelikle anne sütü alarak birçok hastalık ve zararlıya karşı doğal bir bağışıklık kazanması gerekir. Hemen bunun ile birlikte de veteriner muayeneleri başlatılarak aşı takvimi oluşturulması önemlidir. İç dış parazit aşısı ise bu aşı takvimi içerisinde belirli bir süreçten itibaren uygulanır. Uygulamanın temel amacı da vücudunun parazitlere karşı bağışıklık kazanmasını sağlamaktır.
İç dış parazit aşısı olarak nitelendirilen uygulama aslında aşıdan çok bir ilaç, damla ya da sprey gibi yöntemler ile uygulanır. Ancak vücudu koruyucu ve parazitlere karşı bağışıklık sağlayıcı bir yapısı bulunduğu için bu uygulamada yine aşı takvimi içerisine dahil edilir. Parazit uygulamaları sayesinde örnek olarak köpeğinizin bağışıklık sistemini çökerterek enfeksiyon oluşturabilecek iç parazitler arasındaki şerit kurtlar, kancalı kurtlar ya da tenyalar karşısında savunma elde edilir. Benzer şekilde kene ya da pire gibi dış parazitlere karşı da koruma sağlanır.

Köpeklerde İç Dış Parazit Aşısı Kaç Ayda Bir Yapılır?
Köpeklerde iç ve dış parazit uygulamaları gerçekleştirilmediği zaman vücuda bulaşan parazitler hem vücut dışında hem de vücut iç sistemlerinde hastalıklar başlatır. Örneğin; bit, uyuz akarları ve kene gibi zararlılar kan emdikleri için vücut dışında enfeksiyon başlatabilir. Bu yaralar ve problemler vücuda hızlı bir şekilde yayılarak diğer bakteriler ile birleşip hastalıklar ortaya çıkarabilir. İç parazitler ise özellikle mide ve bağırsak gibi dokularda ağır hasar ve enfeksiyonlar ortaya çıkarabilir.
Parazit uygulamaları akla gelebilecek bu tür riskleri ortadan kaldırmak için düzenli bir periyot ile veteriner tavsiyesi ve kontrolü sonrasında aşı takvimi içerisine dahil edilir. Köpeklerde doğum itibarı ile ortalama 2 aylık süreçten itibaren zorunlu veya isteğe bağlı birçok aşı uygulanır. İç dış parazit aşısı bu aşılar içerisinde takvime dahil edilirken, köpeğinizin beslenme düzeni, cinsi, ırkı, yaşı, kilosu, yaşadığı ortamın hijyen koşulları gibi birçok noktaya göre aşının uygulama zamanı belirlenir.
Kliniğimizde veteriner hekimlerimiz bugün birçok evcil dostumuzun muayeneden geçirilmesi sonrasında doğru aşı takvimini belirlemektedir. Ancak genellikle köpeklerde iç dış parazit aşısı yavruluk döneminde ilk defa 7 haftaya ulaşıldıktan sonra başlatılır. Bu ilk uygulama sonrasında da parazitlerin vücuda verebileceği zarara karşı bağışıklığı sürdürmek için her 2-3 ayda bir aşının tekrarlanması büyük yarar sağlar.

Köpeklerde İç Dış Parazit Aşısı Neler Sağlar?
Köpeklerde parazitler vücut dışında deri üzerine yerleşebileceği gibi vücut içerisinde de karaciğer, beyin ya da mide gibi birçok dokuda hasar oluşturabilir. Bu zararlıların vücutta oluşturabileceği problemlere karşı iç dış parazit aşısı parazitlerin vücuda girişinden sonra etki oluşturmasını engellerken, bulaşma sonrasında da vücuttan sağlıkla atılmasına yardımcı olur. Aşı yapılmamış ve koruma sağlanmamış köpeklerde parazitlerin oluşturacağı zararlar rahatlıkla gözle görülebilir bir yapıya sahiptir.
Köpeklerde iç parazitler arasında genellikle bağırsak gibi organlara yerleşen kurtlar ve solucanlar yer alırken, bazen de kalp kurdu gibi ağır hasar oluşturan parazitler yer alır. Bu iç parazitler genellikle dışkı ya da ağız yolu ile köpekler arasında veya açık ortamlardan bulaşma gösterirken, kuluçka süresini tamamladıklarında ortaya belirtiler çıkarmaya başlarlar.
- Aşırı gaz ve şişlik
- İshal ve ishalde kan görülmesi
- İştah kaybı ve kilo kaybı
- Kansızlık
- Yüksek ateş ve halsizlik
İç parazit riski ile benzer şekilde dış parazitler de vücudun cilt ve kulak gibi bölgelerine yerleşirler. Örneğin, pireler cilde ve tüyler arasına yerleşirken; yumurtalarını bıraktığında kısa sürede çoğalırlar ve cilt enfeksiyonları oluştururlar. Uyuz ve kulak akarı gibi zararlılar da benzer şekilde çoğalarak enfeksiyon ve tüy dökülmesi gibi sorunlar oluştururlar. Dış parazitler nedeni ile görülen net belirtiler ise aşağıdaki şekilde gerçekleşir.
- Parazit bulaşan bölgelerde tüy dökülmesi
- Köpeğinizin derisinde aşırı kaşıntı ve kızarıklık
- Cilt üzerinde enfeksiyonlu yaralar
Bahsedilen bu belirtiler karşısında ilk defa 7 haftalıkken ve sonrasında her 2-3 ayda bir tekrarlanan iç dış parazit aşısı tüm bu parazitlere karşı köpeğinizin korunmasına yardımcı olur. Bu uygulama vücutta parazitin tanınmasını ve parazitin vücuda bulaşma göstermesi durumunda hızlı bir şekilde etki göstermeden vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Çünkü her ne kadar hijyene dikkat edilse de parazitler hem iç hem dış ortamda köpeklere bulaşabilir. Bu riske karşı olarak da köpeklerde iç dış parazit aşısı düzenli bir şekilde GomVet Veteriner Kliniği’mizde uygulanabilir.