İnsanlar için diş sağlığı ve bakımı ne kadar önemli ise evcil dostlarımızda da bir o kadar önemli bir konudur. Çünkü son yıllarda yapılan araştırmaların birçoğu göstermektedir ki kedilerde ve köpeklerde 3 yaş sonrasında diş problemleri ve diş eti hastalıkları artış göstermektedir. Bu durumun arkasında doğru beslenme kontrolünün bulunmaması ve genellikle diş sağlığı ve bakımı üzerinde durulmaması yer almaktadır.
Kedi ve köpeklerde diş ve diş etlerinin düzenli bir şekilde muayeneden geçirilmesi, birçok problemin önüne geçilmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle diş çürümeleri, dişlerin kırılması veya diş etlerinde oluşabilecek enfeksiyonlar gibi birçok problem önceden bakım ve muayene ile belirlenebilir. Hele ki 3 yaş üzerindeki yetişkin kedi ve köpeklerde diş ve diş eti problemlerine karşı önlem amaçlı diş sağlığı ve bakımı veterinerlikte önemli hizmet alanlarından biri olarak sunulmaktadır.
Kedi ve köpeklerde diş bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması için örnek olarak diş fırçalama ihtiyacı gibi bir durum bulunmaktadır. Bu noktada veteriner hekimler tarafından yapılan muayeneler sonrasında tavsiye edilebilecek temizleyiciler ve diş fırçaları kullanılması mümkündür. İfade edilen yöntemler ile düzenli bir takvimde genellikle de haftalık bakım ile diş fırçalaması ve ağız temizliği yapılması, evcil dostlarımızda plak ve tartar oluşumunu engelleyebilmektedir.

Kedi ve Köpeklerde Diş Sağlığı
Sadece 3 yaş sonrasına kadar bekleme ihtiyacı bulunmadan kedi ve köpeklerde yavruluk döneminden itibaren diş sağlığı üzerinde durulması da büyük fayda oluşturmaktadır. Genellikle veteriner hekimlerimiz 1 yaş sonrasında evcil dostlarımızda ortaya çıkabilecek ağız içi problemlerinin engellenmesi için muayeneler gerçekleştirmeye başlar. İlk aşamalarda ortaya çıkabilecek diş taşları üzerinde durulurken, bazı evcil dostlarımızda diş eti çekilmesi ya da çürümeler görülebilmektedir.
Diş taşları en sık görülen diş problemleri arasında yer alırken, bu problem ilerleyen süreçte diş çürümesi sorunu ortaya çıkarabilir. Düzenli muayene, bu sorunların önceden belirlerken; alınacak önlemler ile diş kayıplarının engellenmesine de yardımcı olur. Zira diş taşları ve çürümeler beraberinde çok önemli problemlerden biri olan kedi ve köpeklerde ağız kokusu sorununu da ortaya çıkarmaktadır. Özellikle 4 yaş sonrasında kedilerde ve köpeklerde diş sağlığının risk altında olduğu da ortaya çıkarılan bir durumdur.
Kedi ve köpeklerde ağız kokusu, düzenli bir diş bakımı yapılmadığını ve diş sağlığında bozulmalar ortaya çıkmaya başladığını işaret eder. Artan koku ile birlikte tartar ve plak oluşumları görme imkanı da yer alırken, dişlerde oluşan bu tahribat enfeksiyonlar ve çürümeler ile diş kayıpları ortaya koyar. Hatta bu durum özellikle dişi kedilerde mide bulantısı, karın şişliği ve kusma ile beraber görülürken; gebelik sürecinde de yaygın bir şekilde ortaya çıkabilmektedir.
Kedilerde yavruluktan itibaren ortalama 4 hafta doldurulduğunda süt dişleri çıkmaya başlarken, yetişkin bir kedide ise 30 adet kalıcı diş görülür. Köpeklerde ise anatomik olarak yine aynı süreçte süt dişleri çıkmaya başlarken, yetişkinlikte 42 adet kalıcı diş olur. Bu dişler üzerinde plak ve tartar ile birlikte ortaya çıkan ağız kokusu yanında aynı zamanda periodontal rahatsızlıklar da görülebilir. Bu rahatsızlıklarda geri dönüşümü zor hasarlar ile karşılaşılabilirken, bazen cerrahi operasyonlar ile sorunun giderilmesi dahi gerekebilir.

Kedi ve Köpeklerde Diş Bakımı
Diş problemlerinin engellenebilmesi ve ilerleyen sorunlar ortaya çıkarmasının önüne geçilmesi için veterinerlikte kedi ve köpeklerde diş bakımı üzerinde durulur. Ağız ve diş bakımı çerçevesinde bugün kliniğimizde de diş ve diş taşı temizlenmesi gibi rutin bakım işlemleri uygulanabilmektedir. Periyodik muayeneler sonucunda kedi ve köpekleriniz için diş fırçalaması ve ağız bakımı konusunda kullanabileceğiniz tüm ürünler ve araçlar tarafınıza tavsiye edilir.
Ev ortamında düzenli bir şekilde sağlanabilecek diş fırçalama ve ağız bakımı yanında yıl içerisinde düzenli bir şekilde ağız ve diş sağlığı muayeneleri gerçekleştirilmesi de gerçekten önemlidir. Örneğin, bununla beraber doğru mama seçiminin yapılması ve doğru miktarda su tüketiminin sağlanması için de beslenme takibi yapılması gerekebilir. Bu ayrıntıların tümü veteriner hekim kontrolünde sağlandığı sürece sorunsuz bir ilerleyiş ile diş ve ağız sağlığı korunabilir.
Rutin bir günlük diş fırçalama işlemi yapılması veya en azından fırsat buldukça dişlerin temizlenmesi ile kedi ve köpeklerde dişlerin sağlıklı kalmasına ve ağız kokusu gibi problemlerin engellenmesine yardımcı olunabilir. Aksi takdirde diş etlerinde kızarıklık ve hatta kahverengi renk dönüşümleri ve ağız kokusu ile karşılaştığınızda en hafiften en ağıra kadar tüm problemlerde GomVet tecrübesinden yararlanabilirsiniz. Kliniğimizde düzenli veya acil tüm ağız ve diş sağlığı problemlerinde veterinerlik desteği sağlanabilmektedir.