Parazit Tedavisi

Parazitler, evcil dostlarımızın vücudunda iç parazitler ve dış parazitler olarak iki değişen formda bulaşabilen zararlılardır. Vücudun dış katmanında veya iç organlarda enfeksiyonlardan alerjilere ve sindirim sistemi problemlerine kadar birçok soruna yol açabilmektedirler. Bu neden ile bulaşmasını engellemek için önlem almak, bulaştığında vücuttan uzaklaştırılması ve tedavi edilmesi ihtiyacı bulunmaktadır.

Hem kedilerde hem de köpeklerde başta olmak üzere birçok evcil dostumuzda iç parazitler ve dış parazitler farklı formlara sahip olarak vücutta yer alabilirler. Örnek olarak dış parazitler açısından hem kedi hem köpekte görülebilen pire ve kene gibi cilt üzerine yerleşen zararlılardan bahsetmek mümkündür. İç parazitler açısından da yine en önemli örneklerden birisini tenyalar ve kancalı kurtlar oluşturur.

Veterinerlikte parazit tedavisi
Veterinerlikte parazit tedavisi

Kedilerde Parazit Tedavisi

Parazitler öncelikli olarak kediler açısından incelendiğinde, hem sokak kedilerinde hem de ev ortamında yetişen ve yaşayan kedilerde görülebilen zararlılardır. Özellikle de evcil dostlarımızda parazitlerin oluşturabileceği zararlara karşı da parazit tedavisi çerçevesinde ele alınan uygulamalar yer almaktadır. Dış parazitler ve iç parazitlere karşı ayrı ayrı olarak ya da tümleşik bir şekilde gerçekleştirilen bu uygulamalar kedinizin genel vücut sağlığını korumak için gerçekleştirilir.

Parazitlere karşı gerçekleştirilen uygulamalarda bugün değişen markalar tarafından üretilmiş ve sadece veteriner hekimler tarafından tavsiye edilebilecek veya reçete edilebilecek ilaçlar bulunmaktadır. Parazit tedavisinde uygulanabilecek şampuanlar, parazit tarakları, tasmalar veya sabunlar gibi ürünler dahi veteriner kontrolünde ve tavsiyesi ile başlanması gereken ürünlerdir. Özellikle de kediler ile köpeklerin parazit mücadelesinde ayrı ilaçlar ve ürünler kullanmakta da önem vardır.

Kedilerde parazit tedavisi başlatılması için öncelikle parazit kaynaklı bir rahatsızlık bulunduğu endişesi ile veteriner kliniğine başvurulması gerekir. Bu başvuru sonrasında veteriner hekimler kedinizin yaşı, genel sağlık durumu, kilosu veya ırkı gibi birçok kriteri göz önünde bulundurarak parazit incelemeleri yapar. Belirtiler bağlamında iç parazit veya dış parazit endişesi üzerinde durarak yapılan incelemelerde aşağıda sayılabilecek parazitler üzerinde durulur.

  • İç parazitler açısından genel olarak yassı kurt isimli tenyalar, yuvarlak solucanlar, bağırsak kurtları, kalp kurtları, akciğer kıl kurdu, kamçılı kurtlar ve kancalı kurtlar gibi türlerden bahsedilebilir.
  • Kedilerde dış parazit türleri içerisinde ise yaygın olarak kene, pire ve bit gibi zararlılar yer alır.

İç parazitler çoğu zaman bağırsak ve sindirim sistemine yerleşerek bu bölgede değişen bakteriler ile birleşerek, enfeksiyon oluşturabilir. Dış parazitler ise çoğu zaman cilt üzerine kulak, boyun, ayak tabanı veya karın bölgesi gibi noktalara yerleşerek dış noktada belirtiler ortaya koyar. Belirtiler arasında da tüy dökülmesi, aşırı kaşıntı, kızarıklık ve enfeksiyon gibi maddeler yer alabilir.

İç parazit ve dış parazit ayrı olmak üzere her bir parazit türü ile değişen uygulamalar sayesinde mücadele etmek gerekir. Mücadelenin ilk aşaması önlem almak olduğu için aşı takvimi içerisinde parazit aşıları da yer alır. Aslında parazit uygulamaları bir aşı değil genellikle damla veya çözelti gibi bir türe sahip olurken, bazen spreyler bazen de oral tabletler kullanılır. Kedinizin yaşına, rahatsızlıklarına ve genel sağlık durumuna göre belirlenen periyotlarda parazit ile mücadelede veteriner hekimlerimiz bu uygulamaların başlatılmasını sağlayabilmektedir.

Veterinerlikte parazit tedavisi
Veterinerlikte parazit tedavisi

Köpeklerde Parazit Tedavisi

Köpeklerde görülebilecek hem iç hem dış parazitler yine kediler ile benzer bir yapıya sahip olarak; özellikle dış parazit anlamında köpeklerde pire ve kene riskli bir yapıya sahiptir. Bu asalak canlılar köpeklerin ciltleri üzerine yerleşerek kan emmek gibi bir reaksiyon gerçekleştirir. Bu neden ile ciltte aşırı derecede kaşıntı, bölgesel tüy dökülmeleri, kızarıklık ve ilerleyen düzeyde enfeksiyon görülebilir.

Köpeklerde yine iç parazitler arasında da kedilerde görüldüğü gibi değişen formları ile kancalı kurtlar, yassı kurtlar ve bağırsak kurtları bulunabilir. Özellikle kalp kurtları enfeksiyon sonucunda hem solunum yolunu hem de dolaşım sistemini etkileyerek risk ortaya koyabilir. Değişen ilaç türleri ile köpeklerde hem iç hem dış parazitler ile mücadele edilirken, aslında uygulama bir koruma amacı ortaya koyar. Parazitlere karşı koruma elde edilirken, parazitler vücuda bulaşsa dahi etkinlikleri çok düşük olur ve kolaylıkla vücuttan uzaklaştırılabilir.

Parazit tedavisi sağlanırken önceden yapılan uygulamalar vücudu korurken, parazitin bulaşması sonrasında da pratik ilaçlar ile vücutta parazitin uzaklaştırılması sağlanır. Hemen bunun yanında da parazitin ortaya koyduğu etkilerin iyileştirilmesi amacı güdülmektedir. Her iki amaç bir arada yer alırken, kedilerde ve köpeklerde parazit uygulamaları parazitin boyutuna, kedinizin genel sağlık durumuna ve tüm ihtiyaçlara bağlı bir şekilde ayrı kademeler ile yürütülür. Bu anlamda mutlak bir şekilde parazit endişesi ve belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren GomVet Veteriner Kliniği’mize başvurulması büyük fayda sağlar.

 

Edit Template

GomVet, sevimli dostlarınızın sağlığı ve mutluluğu için modern ve güvenilir veterinerlik hizmetleri sunar. Deneyimli ekibimiz ve samimi yaklaşımımızla her zaman yanınızdayız.

© 2025 GomVet